RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2011 15:13:32

Premiér politickým vězňům: Jste živoucím vzorem statečnosti

Premiér politickým vězňům: Jste živoucím vzorem statečnosti

Pravou chloubou našeho národa jsou ti, kteří odmítli rezignovat na lidskou důstojnost a byli na dlouhá léta připraveni o svobodu právě proto, že o ni stáli nejvíc, zdůraznil premiér na Muklovské pouti. Na Svatém Hostýně se uskutečnila po jedenácté.

Pravou chloubou našeho národa jsou ti, kteří odmítli rezignovat na lidskou důstojnost a byli na dlouhá léta připraveni o svobodu právě proto, že o ni stáli nejvíc, zdůraznil premiér Petr Nečas na tradiční Muklovské pouti. Na Svatém Hostýně se uskutečnila již po devatenácté.

 „Kategorie politických vězňů není jen spolehlivým dělítkem mezi demokratickým a totalitním nebo autoritářským zřízením. Političtí vězňové jsou pravým svědomím národa," zahájil svůj projev před desítkami účastníků Muklovské pouti předseda vlády.

 Zdůraznil, že k účasti na těchto setkáních ho vede vědomí, že osudy muklů jsou součástí politického myšlení, ke kterému se hlásí.

 „Ctím ideály, kterým mnozí z vás obětovali svou osobní svobodu a někdy i životy," řekl premiér. Mukly označil za živoucí vzory statečnosti.

 „Nevím, jak to budou cítit čeští politici za padesát let, ale já jsem nesmírně rád, že patřím k politické generaci, která se o životní zkušenosti českých muklů může opřít a čerpat v ní inspiraci. Za to vám z celého srdce děkuji," řekl premiér Nečas po pietním aktu u památníku obětí politických represí.

Uznání třetího odboje

 Předseda vlády také ve svém projevu připomněl úsilí koaliční vlády o prosazení zákona o třetím odboji.

 „Vždy narážíme na výhrady těch, kteří mají náramné pochopení pro zrůdné chování komunistické moci, údajně vynucené okolnostmi, a nemají žádné pochopení pro odpůrce totality, zato spoustu pochybností o čistotě jejich úmyslů a o správnosti prostředků, které slabý a zranitelný jedinec volil v boji s obludnou mašinérií," řekl Petr Nečas.

 Předseda vlády se kromě Muklovské pouti na Sv. Hostýně  pravidelně účastní také schůzí Konfederace politických vězňů nebo tzv. Jáchymovského pekla.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama