RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2010 13:49:00

Řeckou rozhazovačnost bychom neměli platit

Řeckou rozhazovačnost bychom neměli platit

Reakce na aktuální ekonomické informace týkající se Řecka.

Pomoc Řecku od států EU mimo eurozónu

Drtivá většina členských států EU, které nejsou v eurozóně, má nižší ekonomickou úroveň než Řecko. Nevidím tedy důvod pro to, aby se ekonomicky slabší státy podílely na sanaci chybné hospodářské politiky ve vyspělejší zemi.

Socialisté přivedli ke krachu veřejné finance v Maďarsku, Řecku a problémy mají také ve Španělsku. Odpovědnost těchto států posílíme jen větším tlakem na jejich rozpočtovou kázeň. Řeckou rozhazovačnost a populismus by neměli platit čeští občané.

Brát českým důchodcům část penzí, abychom zaplatili 13. a 14. důchody řeckým seniorům není znakem solidarity. Solidarita jde od bohatších k chudším. Ne naopak.

Otevírání možnosti pomoci Řecku na úkor českých zaměstnanců a penzistů ze strany ČSSD odmítáme. Prohlášení Bohuslava Sobotky, že bychom o tom měli diskutovat, dokladuje pouze neschopnost socialistické politiky na jakoukoliv sebereflexi a zajištění elementární rozpočtové odpovědnosti.

Tři oběti v Řecku

Chtěli bychom také vyjádřit soustrast rodinám obětí středečních demonstrací v Aténách. Naše negativní stanovisko vůči celoevropskému plánu finanční injekce Řecku nemění nic na základní lidské soudržnosti. Nicméně i tato událost pro nás musí být výstrahou, kam až nás může rozhazovačná a populistická politika dovést.

Evropská komise předpovídá Česku rychlejší růst

Evropská komise zvýšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na dvojnásobek - z 0,8 na 1,6 procenta. Nejde přitom o první zlepšení odhadu našeho ekonomického výkonu od některé z mezinárodních institucí. Za lepšími odhady stojí zotavování světové ekonomiky a především přijatá protikrizová opatření Topolánkovy vlády.

Řecká, španělská či irská ekonomika jsou stále v recesi. Ne každá země si tedy dokázala s krizí poradit tak dobře jako ta česká. Opatření přijatá v Česku snížila firmám náklady, zabránila většímu propouštění a zlepšila pozici českých exportérů. Zdravý ekonomický růst lze totiž založit pouze na soukromém podnikání a na invenci občanů.

O to více musíme zotavující se ekonomiku chránit před socialistickými plány na zvyšování daní. V takovém případě se skutečně vydáme řeckou či španělskou cestou.

RNDr. Petr Nečas, volební lídr a místopředseda ODS a poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama