RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2010 16:04:30

Tendr na dostavbu Temelína je projektem na 100 let

Tendr na dostavbu Temelína je projektem na 100 let

Bezpečnostní rada státu poukazuje na šíři problematiky výběrového řízení na dostavbu Temelína.

Výstavba, provoz a následná likvidace jaderné elektrárny Temelín představuje projekt bezmála na 100 let. Výběr dodavatele ovlivní na poměrně dlouhou dobu další směřování ČR.

Bezpečnostní a politická analýza, kterou dnes projednala Bezpečnostní rada státu a vláda, ukazuje na  šíři problematiky výběrového řízení na dostavbu Temelína. Materiál konstatuje, že celková výše zakázky v řádu stovek miliard korun je v oblasti jaderné energetiky strategickou a nese s sebou značná bezpečnostní, ekonomická a zahraničně politická rizika.

„Jedná se o zásadní strategickou otázku tohoto státu. A tuto strategickou otázku nemůže zodpovídat orgán té nebo oné, z právního hlediska soukromé firmy, byť je tam majoritní účast státu. Bude to Vláda České republiky, která bude zodpovídat za harmonogram," řekl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Podle premiéra Petra Nečase je dosavadní harmonogram tendru na dostavbu JETE stále platný. V roce 2011 bude předložena zadávací dokumentace pro tendr, následující rok se uchazeči budou moci přihlásit a v roce 2013 vláda vybere vítěze s tím, že tendr může skončit i nevybráním nikoho.

Do 31. prosince letošního roku by měla vláda projednat dokument připravený předsedou vlády, ve kterém budou zodpovězeny klíčové otázky. Zda je nějaký projekt technicky progresivnější, jaké mohou být vnější a vnitřní dopady a co by měla ČR chtít od tendru na Temelín.

Bezpečností rada státu dále projednala Vyhodnocení Harmonogramu realizace opatření ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020. Dokument hodnotí stav plnění úkolů a aktualizuje Harmonogram realizace opatření ochrany obyvatelstva do roku 2013 s výhledem do roku 2020, který stanoví další postup a zaměření při realizaci opatření ochrany obyvatelstva.

Členové Bezpečnostní rady státu také schválili Plán cvičení orgánů krizového řízení na léta 2011-2013. První část materiálu obsahuje hodnocení cvičení orgánů krizového řízení za rok 2009 organizovaná NATO a EU (CMX 2009 a CME 2009 - cvičení hodnotí kladně), druhá je věnována střednědobému výhledu cvičení orgánů krizového řízení na léta 2011-2013 a ve třetí části jsou základní údaje pro jednotlivá plánovaná cvičení.

Martin Kupka, mluvčí vlády
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama