RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2011 20:15:39

Veřejná správa má být otevřenější s profesionálnějšími úředníky

Veřejná správa má být otevřenější s profesionálnějšími úředníky

Vláda projedná věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy.

Cílem zákona je reagovat na změny v organizaci veřejné správy, tedy přechodu z okresů na kraje či přesuny výkonu veřejné správy zejména na obce s rozšířenou působností. Právě tyto změny vedly ke vzniku dvou paralelních systémů právní úpravy, přičemž první se věnovala úředníkům státní správy a druhá fungovala pro úředníky územních samospráv.

 Věcný záměr zákona o úřednících a zaměstnancích veřejné správy a vzdělávání ve veřejné správě, který na středečním jednání vlády předloží ministr vnitra Jan Kubice, vychází z Programového prohlášení vlády.

 Jedním z hlavních důvodů vypracování tohoto záměru zákona je dosažení stabilizace a profesionalizace veřejné správy. Zároveň má zákon zajistit její odpolitizování a větší otevřenost a prostupnost. Nová úprava se v této oblasti snaží posílit také boj s korupcí.

 Úprava si klade za cíl připravit nový systém veřejné správy, který zaručí jak odborně, tak osobnostně vysoce vzdělané úředníky. Ti by měli mít zájem neustále zvyšovat svoje znalosti a dovednosti, které by pak mohli použít v praxi v rámci kvalitního poskytování veřejné správy.

 Zákon by se měl také zaměřit na sjednocení podmínek práce. Podmínky v oblasti pracovního poměru i vzdělávání, které se týkají jednotlivých skupin úředníků, by se pak měly co nejvíce sjednotit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama