RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2011 12:34:44

Vláda bude jednat o vzniku speciální skupiny žalobců proti korupci

Vláda bude jednat o vzniku speciální skupiny žalobců proti korupci

Vláda posoudí analýzu způsobů, jak nejlépe odstranit vazby mezi orgány činnými v trestním řízení a zástupci veřejné správy tak, aby v případech vyšetřování korupce nedocházelo k jeho ovlivňování.

Ministr spravedlnosti bude rámci této zprávy kabinet informovat také o možnostech zřízení zvláštního útvaru spadajícího pod státní zastupitelství, který by se specializoval právě na boj s korupcí a závažnou finanční kriminalitu. Spadat by měl pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Vytvoření specializovaných skupin státních zástupců by mělo zamezit ovlivňování vyšetřování představiteli veřejné moci. Jedním z důvodů těchto kroků je problém častých úzkých vazeb představitelů místních samospráv a zástupců vyšetřujících orgánů. Tyto vazby pak velmi ohrožují objektivitu šetření.

Zpráva také posuzuje možnosti odstranění klientelismu a nepotismu. Právě zvýhodňování známých a příbuzných je v České republice poměrně rozšířeným fenoménem.

Analýza, kterou kabinetu ve středu předloží ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, také vymezuje okruh trestných činů, které jsou v těchto případech kriminality nejčastější.

Podobné řešení vyplývá již s protikorupční strategie vlády. Dlouhodobě jej doporučuje také mezinárodní organizace Transparency International. Vytvoření speciální skupiny žalobců má přispět také k celkové změně zákona o státním zastupitelství.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama