RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2010 11:40:00

Vysoké školy by měly být podrobeny testu kvality

Vysoké školy by měly být podrobeny testu kvality

ODS chce větší spolupráci podnikatelského sektoru s vysokými školami.

"Potřebujeme kvalitní vzdělání," otevřel dnešní diskusi se studenty v nové budově Národní technické knihovny v Praze volební lídr ODS Petr Nečas. Ten zdůraznil, že kvantity vysoké školy už dosáhly, teď je třeba zkvalitňovat vysokoškolské vzdělávání, aby se přiblížilo západním zemím. ODS chce větší spolupráci podnikatelského sektoru s vysokými školami a vysoké školy podrobit také testu kvality.

"Potřebujeme kvalitnější vzdělávání na střední i vysokoškolské úrovni. Vzdělávání musíme podpořit, navíc tahouny ekonomiky v budoucnu budou zejména technické, přírodovědné a biomedicínské obory," zmínil dnes studentům Petr Nečas, který zároveň připomněl, že je nezbytné, aby vysoké školy byly podrobeny testu kvality. Už sami zaměstnavatelé se budou čím dál tím víc u uchazečů o zaměstnání zajímat, z jaké školy mají svůj vysokoškolský titul. "Pro řady vysokých škol bude takový žebříček bolestný, ale bez kvalitního vysokoškolského vzdělání se Česká republika dlouhodobě neobejde," poznamenal Nečas.

Ke zvýšení kvality vzdělání českých studentů by podle něj měly přispět i zahraniční školy. Chce podpořit vzdělávání nadaných českých studentů na špičkových zahraničních univerzitách. "Ne všechny obory se bohužel mohou rozvíjet na špičkové úrovni v naší zemi. Je iluzí, že všechny typy oborů dokážeme připravit tady v České republice. Proto chceme zřídit speciální fond, který bude určen nejlepším studentům a umožní jim studovat špičkové zahraniční univerzity," vysvětlil Petr Nečas. Takový fond by podle jeho slov měl fungovat jako doplněk stávajícího systému, kdy řada programů pro studium v zahraničí již existuje.

Na společném setkání se studenty rovněž upozornil na jeden z velkých nešvarů, který je zapotřebí omezit - a to je plagiátorství. Problém se netýká pouze studentů, ale i vysokoškolských kantorů.

ODS zároveň ve svém programu pro mladé navrhuje, aby se soukromý sektor mohl více podílet na financování vědy a výzkumu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama