RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2010 17:17:00

Zabraňme destruktivnímu Senátu

Zabraňme destruktivnímu Senátu

Senát se nemůže stát evropským skanzenem zastaralé a nefunkční socialistické politiky.

Vážení spoluobčané,

minulý týden jsem poděkoval všem kandidátům, členům a sympatizantům Občanské demokratické strany za jejich tvrdou práci a podporu v těchto volbách a v této volební kampani. Dnes chci v první řadě poděkovat všem, kteří dali hlas kandidátům ODS ve volbách do obecních a městských zastupitelstev a v prvním kole do Senátu. Ještě však nekončíme.

Úvodem se vrátím k výsledkům komunálních voleb. Ano, nezopakovali jsme historicky nejlepší výsledek z roku 2006, ale to jsme museli očekávat. Ten byl pro občanské demokraty unikátní, ojedinělý a nastavující laťku skutečně do vysokých výšin.

Dnes je situace jiná a já přesto musím zdůraznit, že občanští demokraté v komunálních volbách získali nejvíce mandátů ze všech politických stran, více než 5 100. Občanská demokratická strana má nejvíce zastupitelů a dostala se na standardní úroveň voleb do zastupitelstev z let 2002 a 1998. Za ČSSD jsme počtem odevzdaných hlasů skončili o pouhých pár desetin procenta. V tolik v médiích citované Praze jsme sice ztratili po těžkém boji vítězství do zastupitelstva hlavního města, ale voliči nám přesto zachovali důvěru. Občanští demokraté v Praze celkově získali nejvyšší počet zastupitelů a vyhráli jsme v 16 z 22 obvodů, které jsou v Praze. Tady bych chtěl vyzvednout některé volební výsledky jako je úspěch Tomáše Chalupy v Praze 6 (40 procent), Pavla Žďárského na Praze 19 (51 procent) nebo Davida Vodrážky na Praze 13 (více než 33 procent).

Zároveň jsme upevnili svoji pozici nejsilnější politické strany v pravicové části politického spektra. Získali jsme dvakrát více hlasů a více než trojnásobek mandátů než například naši kolegové z TOP 09. Výsledky však bereme s pokorou a jako impuls k intenzivní práci na regionální úrovni. Nemůžeme se samozřejmě s tímto stavem spokojit. Jsme si současně vědomi, že na vládní úrovni dosáhneme výsledků pouze na základě koaliční a velmi úzké, partnerské spolupráce.

Chtěl bych touto cestou vyvrátit nebezpečný omyl, který se již několik měsíců šíří v médiích. Totiž že hlavní osou politického dění u nás musí být boj mezi koaličními stranami o dominanci na pravici a nikoli standardní pravolevý ideový střet. To je velmi krátkozraký přístup, který oslabuje všechny strany napravo od středu. Ty strany, které se zavázaly k reformám a slíbily občanům odpovědnou rozpočtovou politiku.

Na tomto umělém střetu vydělává někdo jiný. Nereformovaná sociální demokracie bez Jiřího Paroubka s Paroubkovým programem. A to by si měli uvědomit všichni ti, kdo takto zřetelně a ostře nevidí, kde je hlavní dělicí čára politického spektra.

Zároveň neplatí teze, kterou opakuje ČSSD, že hlasováním v podzimních volbách byla odmítnuta vládní politika. Fakta jsou taková, že v komunálních volbách získaly ODS - TOP 09 (STAN) - VV více hlasů než sociální demokracie a komunisté. A také více mandátů. Vládní koalice získala 8 208 mandátů, zatímco opozice 7 773 mandátů. Podobné poměry platí pro postup do druhého kola senátních voleb. Pan Bohuslav Sobotka se hluboce mýlí, když takto mystifikuje veřejnost. Navíc v Poslanecké sněmovně se poměry těmito volbami nezměnily ani o milimetr.

Klíčové je, že tady vzhledem ke způsobu chování sociálních demokratů opravdu reálně hrozí, že by se v případě jejich vítězství Senát nechoval odpovědně. Byl by to Senát, který všechno neguje, všechno zničí, který výrazně komplikuje přijímání důležitých změn zákonů, které tato země potřebuje. Tato země se potřebuje modernizovat, musí být dlouhodobě konkurenceschopná. Všude v Evropě se šetří, i tam, kde vládnou socialisté. Senát se nemůže stát evropským skanzenem zastaralé a nefunkční socialistické politiky.

My kandidujeme a podporujeme senátory, kteří budou rozumným způsobem reformy rozvíjet, nikoli je zcela ničit. Toho se vyvarujme. Naše země potřebuje změny. Potřebujeme tento tah na branku a každé jeho zbrzdění se může projevit horší ekonomickou situací v budoucnosti.

Chceme zabránit socialistické většině v Senátu. Chceme Senát odpovědný, nikoliv protireformní a destruktivní.

V neposlední řadě má Senát významné slovo při volbě prezidenta republiky. Česká veřejnost se může velmi podivit ve chvíli, kdy levice získá teoretickou prezidentskou většinu 141 hlasů, jak rychle sociální demokraté zapomenou na přímou volbu prezidenta. Jinými slovy, kdo nechce Jiřího Paroubka na Hradě, ať jde k volbám a řekne NE senátorům z řad sociální demokracie.

Proto žádám všechny občany, kteří cítí odpovědnost nejenom vůči sobě, ale i vůči svým dětem, aby podpořili naše kandidáty i ve druhém kole senátních voleb. A tam, kde nepostoupili kandidáti z ODS do druhého kola, aby podpořili koaliční a ostatní nelevicové kandidáty, včetně kandidátů z řad KDU-ČSL.

Petr Nečas, předseda ODS
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama