RNDr. Petr Nečas

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2011 15:06:56

Zemědělské suroviny by se měly zpracovávat především v Česku

Zemědělské suroviny by se měly zpracovávat především v Česku

Předseda vlády Petr Nečas zahájil národní dožínky v Českých Budějovicích na agrosalonu Země živitelka.

Podle premiéra je české zemědělství v současnosti velmi závislé na dotacích, což je dáno i nízkou produktivitou našeho zemědělství, která dosahuje pouhých čtyřiceti procent průměru staré evropské patnáctky.

 „Musíme především usilovat o to, aby se u nás pěstované zemědělské suroviny nevyvážely a vracely se zpět jako hotové potravinářské výrobky. Ta přidaná hodnota tímto způsobem zůstává v zahraničí a musíme usilovat o větší propojení zemědělců s potravinářským průmyslem,“ řekl premiér.

Podle Petra Nečase čeští zemědělci nejsou v současnosti v rovnoprávném postavení vůči svým západoevropským kolegům. „Priorita číslo jedna je naprosto rovnoprávné postavení přístupu k evropským fondům, k evropským dotacím, prostředkům ze společné zemědělské politiky a pak zamezit některým diskriminujícím krokům,“ dodal předseda vlády.

Zemědělství má podle premiéra širší roli než pouze pěstování potravin, která je základní úlohou zemědělství. Je zde i otázka údržby krajiny, udržení vodohospodářského režimu. Proto zaměření dotací nemá být pouze na produkční roli zemědělství, ale i na ostatní úlohy.

„Zemědělství bychom měli také vnímat jako jeden z pilířů života na venkově. V obcích do dvou tisíc obyvatel žije třicet procent občanů České republiky, čili určitě kvalita života na venkově pro jednu třetinu našich spoluobčanů je něco, o co bychom se měli starat,“ řekl premiér Petr Nečas v Českých Budějovicích.

Premiér také prozradil, že má k venkovu osobní vztah. „Moje babička pracovala v zemědělství celý život a já jsem vlastně pravnuk třičtvrtělánního sedláka, takže jsem vlastně ze své rodiny první, kdo se narodil ve městě, takže vlastně všichni moji předci se narodili na venkově. Z toho důvodů já mám v podstatě venkovské kořeny,“ dodal Petr Nečas.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama