RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2011 18:41:19

T. Hudeček v reakci na primátorovo provolání k rozpočtovému určení daně

T. Hudeček v reakci na primátorovo provolání k rozpočtovému určení daně

-

Pan primátor Svoboda ve svém příspěvku nazvaném Zastupitelé TOP 09 se vysmívají voličům argumentuje podporou TOP 09 návrhu změny rozpočtového určení daní, při kterém údajně Praha může v rámci systému přijít o 1,6 mld. Kč. Při tom míchá dohromady hrušky s jablky, spojuje rozdílnou situaci v různých městech v Česku a hlavně zcela zbytečně uráží slušné a poctivé zastupitele hlavní města Prahy za TOP 09. Naše působení během pravidelného měsíčního jednání Zastupitelstva HMP může každý občan shlédnout ze záznamu na internetu. Pokud pan primátor naši OMLUVENOU neúčast na předvolební show současné koalice (= svolané mimořádné jednání Zastupitelstva týden před rozhodnutím ústavního soudu v březnu tohoto roku) nazývá neslýchaným chováním, budu velmi rád, když také správně pojmenuje vystupování některých svých kolegů právě na tomto jednání vůči přítomným občanům hlavního města Prahy.
V souvislosti s  návrhem změny rozpočtového určení daní pražská TOP 09 opakovaně deklarovala v médiích svůj postoj. Současný systém plný výjimek, kdy občané z jiných než čtyř největších měst v Česku jsou z hlediska rozpočtového určení daní občané druhé kategorie, není dále udržitelný. Současný systém přerozdělování peněz je zastaralý, vznikl za dob vlád sociální demokracie a v současné době nemá žádné opodstatnění. Naopak narovnání podmínek, tedy začlenění čtyř největších měst do stejného vzorce pro výpočet rozdělení daní, je jedinou možnou nápravou současného stavu.
Stejnou změnu prodělala dříve již Olomouc, která byla z důvodu začlenění do existujícího systému připravena o řádově nižší částku a tato byla dorovnávána mimořádnými dotacemi. Stejně tak by Praha měla jít v současné nelehké době příkladem a nápravu nevhodného systému využít k prosazení zcela přirozených vztahů mezi státem a hlavním městem. Jednou z takovýchto vazeb je například (ne)existence příspěvku na stavbu nadregionální dopravní infrastruktury v podobě metra či páteřní komunikační sítě. Byla to právě Rada hlavního města Prahy pod vedením primátora Béma, která pozastavením výstavby metra na počátku milénia, přerušila příjem těchto dotací od státu. Od té doby město hradí veškerou výstavbu pražského metra samo, ačkoliv se jedná v Evropě o raritu.
Právě teď má Praha možnost danou situaci napravit. Vyzývám tedy primátora hl. m. Prahy, aby namísto pláče a osočování poctivých lidí se postavil do čela reforem (je členem vládní strany) a v rámci rušení nekoncepčních výjimek vyjednal pro Prahu maximum možného. Pro výše popsanou situaci jsou mu zastupitelé TOP 09 plně dispozici

RNDr. Tomáš Hudeček, PhD.
předseda Klubu zastupitelů TOP 09 při ZHMP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama