RNDr. Zdeněk Somr

  • APB
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2020 17:32:05

Vládní podpora cestovního ruchu? Další nesystémový krok

Vládní podpora cestovního ruchu? Další nesystémový krok

Mezi odvětví, která letošní koronavirem poznamenaný rok postihl nejvíce, patří služby přímo i nepřímo související s cestovním ruchem.

 Během prvního půl roku byl tok zahraničních turistů do země zastaven úplně, ani po několikaměsíčním rozvolnění nemohlo dojít k obnově na původní čísla.S

tát se proto snažil dle slov vlády cestovní ruch podpořit a motivovat české občany, aby na dovolenou zůstali doma a podpořili vlastní ekonomiku. Jenže jako v řadě jiných oblastí došlo k tomu, že to, co bylo možná dobře zamýšlené, skončilo tak, že určitou podporu dostalo jedno jediné odvětví z jinak široké oblasti cestovního ruchu, lázeňství, což způsobilo problémy jinde a reálně šlo o nespravedlivý dvojí metr.

Jakkoli je Občanská demokratická aliance liberální strana, v oblasti služeb jsem toho názoru, že peníze měl dostat občan. Ať formou voucheru nebo něčeho jiného, co by bylo jasně uplatnitelné, ale pokud došlo pouze k podpoře lázní (netuším proč byly z té široké palety vybrány jen či zrovna lázně), ostatní obory přišly o další peníze. Mohu to ilustrovat příkladem, který jsem osobně zažil.
Navštívil jsem jedny středně velké lázně a u vstupních dveřích už visela cedule, že vouchery už nepřijímají, protože mají vyčerpáno a zbytek lázeňského města zel prázdnotou. Důvod je prostý. Ti, kteří se do lázní dostali díky voucherům, téměř neopouštěli lázeňské zařízení, protože aby naplnili podmínky, museli tam spát, absolvovat procedury a zpravidla tam měli i stravování. Restaurace a další podniky a služby v daném městě brzy zavíraly, protože neměly hosty.
Ukazuje to, že šlo o nešťastný krok. Forma té podpory prostě nebyla ze strany vlády zvládnuta. Byl to de facto sprint na to, kdo si dřív stihne objednat pobyt ve velkých žádaných lázních a ostatní měli smůlu. Stát direktivně něco přidělil, což je přístup, který nemůže nikdy vést k něčemu dobrému. Jen nařizování, přidělování, omezování. Tohle v lidech tvůrčí aktivitu nevzbudí. Jakkoli to možná vláda myslela dobře, dopadlo to “jako vždycky”. Pokud máme podpořit domácí cestovní průmysl, jsme v ODA přesvědčeni, že mělo jít o vouchery pro občany, které by mohli využít v libovolných zařízeních po republice, v restauracích, na hradech a zámcích, v různých rekreačních zařízeních, hotelech, na horách atd. Podpora musí být vyvážená, rovnoměrná, aby šanci na oživení dostaly všechny segmenty a ne pouze úzký kruh některých oblíbených lázní. Občanská demokratická aliance prosazuje jednoduché a funkční řešení: dejme lidem důvěru a prostor se svobodně rozhodnout, oni si poradí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama