RNDr. Zdeněk Somr

  • APB
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2020 11:50:00

Vládní podpora cestovního ruchu? Další nesystémový krok, řešení je mnohem jednod

Vládní podpora cestovního ruchu? Další nesystémový krok, řešení je mnohem jednod

Mezi odvětví, která letošní koronavirem poznamenaný rok postihl nejvíce, patří služby přímo i nepřímo související s cestovním ruchem.

 Během prvního půl roku byl tok zahraničních turistů do země zastaven úplně, ani po několikaměsíčním rozvolnění nemohlo dojít k obnově na původní čísla.

Stát se proto snažil dle slov vlády cestovní ruch podpořit a motivovat české občany, aby na dovolenou zůstali doma a podpořili vlastní ekonomiku. Jenže jako v řadě jiných oblastí došlo k tomu, že to, co bylo možná dobře zamýšlené, skončilo tak, že určitou podporu dostalo jedno jediné odvětví z jinak široké oblasti cestovního ruchu, lázeňství, což způsobilo problémy jinde a reálně šlo o nespravedlivý dvojí metr.

Jakkoli je Občanská demokratická aliance liberální strana, v oblasti služeb jsem toho názoru, že peníze měl dostat občan. Ať formou voucheru nebo něčeho jiného, co by bylo jasně uplatnitelné, ale pokud došlo pouze k podpoře lázní (netuším proč byly z té široké palety vybrány jen či zrovna lázně), ostatní obory přišly o další peníze. Mohu to ilustrovat příkladem, který jsem osobně zažil.
Navštívil jsem jedny středně velké lázně a u vstupních dveřích už visela cedule, že vouchery už nepřijímají, protože mají vyčerpáno a zbytek lázeňského města zel prázdnotou. Důvod je prostý. Ti, kteří se do lázní dostali díky voucherům, téměř neopouštěli lázeňské zařízení, protože aby naplnili podmínky, museli tam spát, absolvovat procedury a zpravidla tam měli i stravování. Restaurace a další podniky a služby v daném městě brzy zavíraly, protože neměly hosty.
Ukazuje to, že šlo o nešťastný krok. Forma té podpory prostě nebyla ze strany vlády zvládnuta. Byl to de facto sprint na to, kdo si dřív stihne objednat pobyt ve velkých žádaných lázních a ostatní měli smůlu. Stát direktivně něco přidělil, což je přístup, který nemůže nikdy vést k něčemu dobrému. Jen nařizování, přidělování, omezování. Tohle v lidech tvůrčí aktivitu nevzbudí. Jakkoli to možná vláda myslela dobře, dopadlo to “jako vždycky”.   Pokud máme podpořit domácí cestovní průmysl, jsme v ODA přesvědčeni, že mělo jít o vouchery pro občany, které by mohli využít v libovolných zařízeních po republice, v restauracích, na hradech a zámcích, v různých rekreačních zařízeních, hotelech, na horách atd. Podpora musí být vyvážená, rovnoměrná, aby šanci na oživení dostaly všechny segmenty a ne pouze úzký kruh některých oblíbených lázní.   Občanská demokratická aliance prosazuje jednoduché a funkční řešení: dejme lidem důvěru a prostor se svobodně rozhodnout, oni si poradí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama