RSDr. Petr Braný

  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2010 8:30:04

Nejen v nouzi poznáš hasiče

Nejen v nouzi poznáš hasiče

Nedávno užaslí diváci sledovali vodní představení, které uspořádali hasiči na počest 160. výročí založení prvního spolku na území tehdejšího rakouského mocnářství.

V Zákupech si stále připomínají událost, kdy městská rada požádala důstojníka v záloze Ferdinanda Leitenbergera, aby založil a zorganizoval hasičský sbor.

V řadě dalších míst se rovněž tradičně pořádají oslavy »kulatých narozenin« dobrovolného hasičského sboru. Většina jich na našem území vznikla po roce 1860. Málokdo ale ví, proč právě v tomto období. Z hodin dějepisu si pamatujeme Solferino, kde v červnu roku 1859 utrpěla rakouská vojska porážku od spojených sardinsko-francouzských armád. Dopadli jsme jako u Solferina, vžilo se úsloví, v němž zaznívala prohra, ale postupně se vytrácelo dějinné pozadí.

Debakl u Solferina měl ovšem i významné vnitropolitické dopady. Museli se poroučet představitelé režimu nastoleného po porážce revolučního hnutí z let 1848-9. Skončil Bachův absolutismus. A sice opatrně a zdlouhavě, ale přece jenom se uvolňoval politický a společenský život. Letos tedy uplyne 150 let od vydání Říjnového diplomu z 20. října 1860. Císař František Josef I. v něm vyhlásil některé změny, které měly příznivý vliv i na rozvoj spolkové činnosti v našich zemích.

Ve chvílích, kdy vzplane oheň, nebo naopak rozbouřená říčka zaplavuje domy, jsou dobrovolní hasiči zpravidla první na místě. Zachraňují životy i majetek. Tehdy se všichni skláníme nad jejich nasazením a obětavostí. Ovšem nejen v těchto těžkých situacích spatřuji jejich význam. Již půldruhého století patří k těm, kteří zejména na vesnicích rozvíjejí a udržují společenský život. Organizují oblíbené hasičské bály, vystupují s ukázkami svého výcviku na různých akcích a oslavách. Mnohokrát jsem zažil Mezinárodní den dětí, jehož vyvrcholením bylo právě cvičné hašení požáru a přehlídka techniky. Z generace na generaci si dobrovolní hasiči předávají vědomí sounáležitosti a přátelství založené na společném zájmu. Dnes je ve Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska organizováno téměř 342 tisíc členů ve více než 7900 sborech.

To, že tato spolková činnost, jejíž rozmach začal před 150 lety, dodnes vydržela v takovém rozsahu, je obdivuhodné. Myslím si, že si zaslouží podporu. Zarazilo mě ale, když jsem zaslechl úvahy, že šetřivá vláda by chtěla v některých místech zrušit stanice profesionálních hasičů a naložit jejich povinnosti na bedra těch dobrovolných, kteří ovšem pracují v jiných profesích. Pokládám to za další »šetřící« úlet. Nebo chtějí ministři »ušetřit« na podporách pro hasičskou techniku, když členům sborů znechutí jejich činnost povinnostmi, které by jim dělalo potíže zajistit?

Doufám, že duch Solferina zůstane před dveřmi Strakovy akademie. Važme si těch, kteří dokážou svůj čas věnovat pomoci ostatním, v mezních životních situacích i v běžném životě. 

Petr Braný, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama