RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2010 18:45:00

„Deváťáci“ ZŠ Ruská, ul. Litvínov v Senátu PČR

„Deváťáci“ ZŠ Ruská, ul. Litvínov v Senátu PČR

Ve čtvrtek 22. října 2009 zorganizovaly učitelky Matějů a Víchová ze ZŠ v Ruské ulici v Litvínově spolu se senátorem PČR za Mostecko V. Balínem návštěvu žáků devátých tříd v horní komoře PČR, v Senátu.

„Deváťáci“ ZŠ Ruská, ul. Litvínov v Senátu PČR

 

Ve čtvrtek 22. října 2009 zorganizovaly učitelky Matějů a Víchová ze ZŠ v Ruské ulici v Litvínově spolu se senátorem PČR za Mostecko V. Balínem návštěvu žáků devátých tříd v horní komoře PČR, v Senátu. Již dávno před plánovaným odjezdem autobusu se před ZŠ tvořily hloučky „deváťáků“, kteří se na společný výlet těšily. Bylo slyšet též hlasy přicházejících žáků nižších ročníků – „ty se maj, jedou do Prahy, do senátu“.

Již při vystupování z autobusu na Klárově bylo v očích téměř všech 35 žáků patrné jakési neurčité napětí, očekávání.  Probleskovala v nich zvědavost a otazníky. Jaké to bude? Bude to stát za to? Už první dojmy z prohlídky Valdštejnské zahrady, byť již byla v podzimním hávu, žáky uchvátily. Proplétali se labyrintem vysokých živých plotů. Fotili a fotili. Tu kachny brázdící zahradní jezírko, tu procházející se pávy či sebe navzájem, aby měli památku na poslední ročník základní školy. V úžasu postáli před Sala terrenou, u krápníkové stěny zahradního komplexu a zhlédli ptáky ve voliéře. Pak se již spěchalo na prohlídku historických prostor Senátu PČR. Před tím se ovšem docela dobře pobavili při nezbytné kontrole průchodem bezpečnostního rámu.

Prohlídku s perfektním výkladem průvodkyně zahájili v Hlavním sále, kde vyslechli základní informace o Valdštejnovi, pokračovali do Rytířské síně, Zrcadlové síně, Audienční síně až do Astrologické chodby. Po krátké exkursi do Valdštejnovy pracovny, se přes chodby s výstavou obrazů všech předsedů Senátu od dob první republiky až dosud dostali do Jednacího sálu a Předsálí. Zde prohlídka končila, ale pokračovalo se na galerii pro hosty  besedou se senátorem V. Balínem. „Deváťáci“ prokázali dobrou připravenost znalostí o horní komoře PČR a jejich dotazy byly tzv. na tělo. Senátor Balín jim na všechny ochotně a otevřeně odpovídal. Závěr setkání byl ukončen v Jičínském salonku, který při jednáních Senátu „okupují“ zástupci sdělovacích prostředků. „Deváťáci“ si s připraveným rautem náležitě a hbitě poradili a vyslovili pochvalu zejména „místní“ senátní paní cukrářce, protože její zákusky byly opět jako od maminky.

Po občerstvení zbyl litvínovským ještě čas na prohlídku instalované výstavy o historii dopravy v českých zemích. Při loučení a odjezdem zpět do Litvínova poděkovaly paní učitelky za vlídné přijetí, podané informace. Výlet vlastně ani nebyl klasickým výletem, ale dobrou ukázkou praktického vyučování, kde interaktivita žáků je standardním nástrojem. Tak někdy opět nashledanou v Senátu PČR nebo na ZŠ v Ruské ulici v Litvínově.  (vb)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama