RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2014 10:38:01

H. Svobodová: Co ukázaly komunální volby?

H. Svobodová: Co ukázaly komunální volby?

(mostecký případ)

Opětovně a ještě o něco intenzívněji, že mostecké prostředí je skutečně laboratoří. Nikoliv snů, ale role a významu velkých sociálních a psychologických rozdílů, v nichž se daří a vládne populismus, korupční jednání, a nevědomost je devízou.

V Mostě se voleb zúčastnilo 31, 52 % občanů (oproti roku 2010 účast o 8 % nižší). Přes poměrně vysoký počet – 14 – kandidujících subjektů, o účelu některých z nich kolují po Mostě zajímavé skazky, opakující se „kupování si“ voličské přízně skrze tomboly s auty a dalšími produkty (již v roce 2010 hodnotí v Mosteckém deníku politolog Z. Zbořil) a populistická prohlášení – výrazně to směrem k mostecké nemocnici, podpořené navíc peticí, jejíž podpis byl údajně vázán na to, kdo se chtěl do losování v tombole zapojit, a případně vyhrát, nemohly nenajít odezvu v části veřejnosti. I právo petiční je pak takovým docela dobrým „kšeftem“.

Dovolím si připojit pár poznámek k jistě dnešním a zřejmě i těm budoucím hodnocením povolebního vývoje u nás. Nemohu jinak, než se pro začátek věnovat Mostu a jeho okolí.

Tedy Most. Už se ujalo ono známé „Palermo na severu Čech“, s čím zřejmě poprvé výrazněji vyšel týdeník Ekonom v roce 2010, kdy pátral po tzv. kmotrech, kteří jsou přichýleni zleva doprava (výjimkou není ani opačné směřování) k politickým subjektům. Některá jména se sice poněkud stáhla, protože ODS už tak netáhne a „kapitál“ ANO je přeci jen řádově vyšší. ČSSD na Ústecku zčásti utrpěla (na pověsti) tragickou smrtí R. Housky. KSČM má své „pappenhaimské“ v podstatě napříč politickým spektrem. „Táhne se“, kde je jí třeba… Týdeník Ekonom v onom roce údajně uváděl jméno jistého vlivného mosteckého, nikoliv neznámého podnikatele. Pravda, bez foto. Ale v Mostě nejenže znají jeho jméno, je znám mnoha politicky angažovaným i osobně. A aby nebyl… Končící předseda kontrolního výboru na Magistrátu v Mostě, jehož funkce byla v roce 2010 už pro něj zřízena jako placená, J. Kurcin (KSČM), byl ještě v témže roce hodnocen v Mosteckém deníku jako „nejpopulárnější komunista“. A že popularita je věc ošemetná, dotyčný pán, emisar to na současné kandidátce SMM, nebyl zvolen. Zda se někdo ujme ze spolustraníků jeho stávající „popularity“, kdo ví. Prý nejsme v 70. letech minulého století, přiznává tento pán v jistém týdeníku, tuším, že se jmenuje Homér, a „vylučovat“ jej rodná matka strana prý nebude (pan Kurcin méně zasvěceným potvrdil, že tuhle praxi má jeho strana zažitou min. z let sedmdesátých. A dnes už ji raději zapomněla, aspoň se tak tváří. I nyní ale institut zániku členství v KSČM existuje, mj. také z důvodu např. jednání neslučitelného s programem a stanovami této strany atd. Ale nebuďme škarohlídi. Role „emisarů“ se hodí v každé době.). V jiném tónu se ale např. ozývají hlasy z jižní Moravy – ve Znojmě. Zde jistá ex-senátorka za stejnou stranu opětovně kandidovala za jiný subjekt, a tam poněkud místní vedení KSČM tlačí na pilu, že to si tedy dovolila dost. Ale třeba ani ve Znojmě nežijí v 70. letech minulého století a vše se bude řešit, aby se „vlk nažral a …“. No, však to znáte. Já se ale pro jistotu učím pořád. Možná právě proto, že nějaký čas bydlím v Mostě.

V Mostě si z celkového výsledku voleb všímám následujícího:


celé zamyšlení čtěte zde

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama