RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2010 13:23:53

Johnovy „protimluvy“ aneb „řízená demokracie“ nahrazuje demokracii standardní?

Johnovy „protimluvy“ aneb „řízená demokracie“ nahrazuje demokracii standardní?

Hlasování "véčkařů" od počátku provázely technické problémy, bylo nejnapínavější částí schvalovacího procesu ve stranických orgánech. Kdyby "véčkaři" smlouvu odmítli, musela by se zásadně přepracovat, čímž by se vznik vlády oddálil, uff, uff.....

Král zemřel, ať žije král! Toto historií prověřené zvolání se mi nyní mimo jiných zásadnějších postřehů nabízí při přemýšlení nad výsledky posledních voleb do PS PČR v roce 2010, nad ukončením pouti KDU-ČSL po české politické scéně a očekávaným-neočekávaným naskočením nových „politických subjektů“ do českého parlamentu. Jeden by si  myslel, že skončí politika vydírání úspěšnějších stran těmi méně úspěšnými stranami. Ale ejhle, král zemřel, ať žije král! Tradiční politika nátlaku, vydírání ze strany KDU-ČSL, byla při sestavování nové vládní trojkoalice ODS, TOP 09 a VV nahrazena stejným přístupem tzv. strany otevřené demokracie Věci veřejné (VV).

R. John hodlá do čela Policie ČR postavit ekonoma, který dokáže ušetřit celých 5 mld. korun českých (ještě že ne euro) a přitom jedním dechem přesvědčuje, že nelze ohrozit práci policejních složek. Volali mi kolegové znalí problematiky policejní práce a ptali se, zda si před tím sakra nešlehl? Nový, „vytrucovaný“ ministr vnitra za VV si asi nestačil zjistit, jak sofistikovanější je činnost českého podsvětí , jak je stále více napojováno na zahraniční centrály drogových kartelů, terorismu, obchodníků s tzv. bílým masem atd. atp.

Ale nechť, asi to má dobře promyšlené, vždyť, jak sám uvedl v nedělním pořadu Otázky V. Moravce na ČT 1, předsedu VV dělá i bez členství mezi „véčkaři“, což jen nestihl (asi již dělal na úsporách v rámci Policie ČR a touto úspornou cestou na zkvalitňování její práce).

Že je však schopným funkcionářem vzešlým z prostředí investigativní novinařiny (že je politikem stejného ražení zatím nepřesvědčil, to jej teprve čeká) prokázal svým podílem na paralizování pozice KSČM ve vedení PS PČR.

Nepříliš šťastným se mi jeví pokus VV, z jejího pohledu asi pokus o „neotřelou“ formu přímé demokracie. Má ji představovat referendum „véčkařů“ o tom, zda mají VV vstoupit do koalice s ODS a TOP 09. Pominu to, že vstup se defakto odehrál otevřeným jednáním o podobě a parametrech nové vládní koalice, nechtějí-li se představitelé VV blamovat v očích veřejnosti. A nyní se dostavil, za hlasitého oddechnutí všech tří koaličních partnerů, jakoby ten nejvyšší souhlas ze strany „občanů-véčkařů“. Rozhodovací kvórum bylo opatrnicky nastaveno dost nízko. Pouhých 10 % souhlasných hlasů by stačilo, aby se tak stalo a bylo požehnáno, co je již „uvařeno“. „K překvapení“ se zadařilo a 38 %, tj. téměř 3 000 „véčkařů“ řeklo ano vstupu do koalice VV s ODS a TOP 09 (proti bylo 815). Musím souhlasit s těmi hlasy odborné veřejnosti, které hodnotí tento krok jako precedens v systému zastupitelské demokracie. Vždyť i Ústava ČR hovoří v čl. 2, bod 1 o tom, že „lid je zdrojem veškeré stání moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní“. Ve stejném článku bodu 2 se dále jasně vymezuje, že „ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo“. Referendum na toto téma, byť je mohu vidět jako nejvyšší formu přímé demokracie, se obávám navíc k takovémuto problému konat ani nemůže. Lze tak při absenci konkrétní právní úpravy dedukovat a aplikovat z obdobných legislativních úprav např. zákona č. 22/2004 Sb., o místním referendu a hlavně dikce samotné Ústavy.

 

Vlastimil Balín, senátor PČR za KSČM Most

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama