RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2010 22:17:10

Levice nejen v pěti podmínkách

Levice nejen v pěti podmínkách

Levicovému subjektu, resp. jeho představiteli by slušelo, kdyby stanovování jakýchkoliv podmínek by předpokládalo diskusi a rovnoprávnější vztah a nikoliv je stavět jako podmiňující diktát pro další spolupráci. Prostě ber nebo běž je "nepokorné"...

  Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Některými médii zavířilo sdělení předsedy ČSSD J. Paroubka o „pěti nepřekročitelných podmínkách pro vytvoření jakékoli budoucí vládní koalice za účasti sociální demokracie“. Pro úplnost uvedu oněch pět podmínek tak, jak jsem si je přečetl na webu ČSSD (http://www.cssd.cz/inews/video/pet-neprekrocitelnych-podminek-pro-vytvoreni-budouci-koalice-za-ucasti-cssd):

1.    zrušení všech poplatků ve zdravotnictví a obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské,
2.    vyplacení jednorázového mimořádného příspěvku seniorům ve výši 2400 Kč ze zisku ČEZu a dorovnání peněžité pomoci v mateřství na úroveň roku 2009,
3.    zavedení daňové progrese u příjmů větších než 1,2 miliónu ročně a zrušení superhrubé mzdy,
4.    přijetí protikorupčního balíčku,
5.    snížení tempa zadlužování české republiky do roku 2013 na úroveň podle konvergenčního programu zpracovaného vládou Jana Fischera.

Měl-li bych ho brát opravdu vážně, pak z logiky věci by potenciálním spojencem při podpoře a prosazování těchto bodů mohla být KSČM. Nemám informace, zda v tomto ohledu proběhla např. mezi oběma stranami nějaká „hlubší“ jednání. Ale vím, že se průběžně v intencích těchto bodů obě strany více méně pohybovaly a pohybují na parlamentní úrovni. Sám jsem  před časem své stanovisko např. k mateřské vyjádřil myslím dosti srozumitelně.

Přesto bych byl možná mediálně i „partnersky“ trochu umírněnější v dikci pojmu „podmínky“. Snad s ohledem na dění kolem povolebních vyjednávání, a volební úspěch ČSSD se zřejmě očekává, by stálo za to nebýt tak striktní a příp. vyjednávání tím hned od počátku nelimitovat.

Podstatné však pro mě zůstává, že ČSSD vnímá odpovědnost budoucího vládnutí také s ohledem na rizika budoucího zadlužování a chce je snížit. Vyvážená daňová progrese je na místě, ale musí zároveň zohlednit fakt, že by neměla zatížit výdajovou stránku rozpočtů podnikatelských subjektů z pohledu jen pozvolna se roztáčejících kol ekonomického růstu. Protože firmy jsou jedním z hlavních zdrojů, které váží nárůst také zaměstnaneckých aktivit.

Co mi však ve zmíněných bodech chybí a vidím jako důležité, je fakt, že vyplatit jednorázově finanční prostředky neřeší problém rozjezdu ekonomiky v perspektivě příštích let. Mám tím např. na mysli záměr o provázání takových subjektů jako je ČEZ s větší účastí a zainvestováním sféry vědy, výzkumu, potažmo zejména odborného a vysokého školství s ohledem na jeho působnost a realizaci v praxi.  

Levice bývá pravicí často „obviňována“ z bezbřehého populismu. Proto bych za velmi dobrý signál viděl i pro budoucí uvažovanou levicovou vládu, že finanční prostředky by se v její správě měly chovat jako budoucí investice, nikoliv jen jako „jednorázová platba v hotovosti“.


Vlastimil Balín, senátor PČR Most

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama