RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2010 11:07:20

V Mostě se konal 1. ročník Krajské ekologické konference pro žáky ZŠ a SŠ

V Mostě se konal 1. ročník Krajské ekologické konference pro žáky ZŠ a SŠ

V rámci konference se představili se svými 17 projekty žáci a studenti z 10 ZŠ a SŠ z domácího Mostu, Litvínova, Hamru, Duchcova, Chomutova, Žatce, Kadaně, Údlic a Podbořan. Známe vždy schopnosti a naturel mladých?

Ve středu 28. dubna 2010 se v prostorách 1. ZŠ Most, Svážná 2342 konal 1. ročník Krajské ekologické konference pro žáky ZŠ a SŠ. Jak zdůraznil při zahájení konference ředitel organizující školy Mgr. Jindřich Kohout, jde opravdu o 1. ročník, protože vloni se konal tzv. nultý ročník, který otestoval zájem jednotlivých škol o prezentaci projektů vztahujících se na problematiku životního prostředí. Zájem byl a tak se 1. ZŠ v Mostě, věrna svému učebnímu programu zaměřenému na trvale udržitelný život, ujala organizace dalších ročníků této nesporně přínosné prezentační konference (jde o prezentaci, nikoliv soutěžení). Zahájení a dopolední části prezentací se zúčastnil i senátor za Mostecko V. Balín, který po krátkém úvodním vystoupení pak spolu s dalšími hosty pokládal dotazy a komentoval projekty, zejména s panem Obrtlíkem z Europe Direct Most sídlícím na VŠFS v Mostě, který byl spolu s 1. ZŠ Most a Klubem ekologické výchovy hlavním sponzorem a organizátorem celé konference.

Konferenci moderovala předsedkyně Krajské skupiny Klubu ekologické výchovy Ústeckého kraje paní. Mgr. Ivana Strnadová, duše celé akce. V rámci konference se představili se svými 17 projekty žáci a studenti z 10 ZŠ a SŠ z domácího Mostu, Litvínova, Hamru, Duchcova, Chomutova, Žatce, Kadaně, Údlic a Podbořan. V projektech se prezentovaly různé přístupy od téměř profesionálních pohledů, přes zájmové aktivity až po humornou nadsázku. Myslím, že zejména hosté si odnesli z konference poznání, že láme-li někdo nad současnou mladou generací tzv. hůl, nezná ji, ani její schopnosti a naturel. Např. hned první projekt v podání Kateřiny Šalanské ze SZŠ Chomutov zaměřený na Městský park v Chomutově byl postaven velmi sofistikovaně, s odbornou erudicí a potřebným výstupem pro nejširší veřejnost. Mapoval historii parku formou srovnání jednotlivých částí dříve a nyní, včetně fauny a flory, kterou návštěvníkům nabízí. Nechyběly ani orientační tabule se všemi potřebnými údaji pro návštěvníky bez případného znalého průvodce. Přítomní konstatovali, že v případě praktického využití projektu ze strany města Chomutova by toto ušetřilo několik miliónů korun za podobnou realizaci od odborné firmy.

Další projekt zpravovaný a prezentovaný Jitkou Hromádkovou ze Schola Humanitas z Litvínova na zvaný Roční monitoring Rosnatky okrouhlolisté a Tučnice české na Českolipsku (jde o dvě vzácné masožravé rostliny) byl naopak založen téměř na vědeckém sledování obou vzácných rostlinek, které se vyskytují prakticky pouze v lokalitě u Baronského rybníku. Bude-li zpracovatelka pokračovat ve vysokoškolském studiu přírodovědeckého zaměření má k dobru velmi slušný základ pro disertační práci, protože již v této podobě šlo svým rozsahem a přílohami o práci bakalářskou.

Trochu odlehčení, ale vůbec ne od otázek životního prostředí přinesla prezentace projektu Ideální spotřebič Lukáše Ganišina a Terezy Bartlové z Gymnázia Kadaň. Velmi humornou nadsázkou představili účastníkům konference abstraktní vizi spotřebičů varujících před absolutizací některých přístupů k ochraně životního prostředí. Tak se účastníci konference seznámili s principy fungování a přínosů takových spotřebičů jako např. automatický psáč domácích úkolů, videohrnek, hrnec s televizí a televizní brýle s fotovoltaickými články.

Další projekty byly orientovány na prezentaci chovu některých živočichů, rostlin, separaci odpadů, na úpravu a kvalitu vody apod.

První ročník Krajské ekologické konference byl velmi úspěšný a organizátoři avizovali, že 2. ročník bude „vylepšen“ o digitalizovanou prezentaci předkládaných projektů, které si všichni účastníci pro další propagaci se souhlasem jejich tvůrců odnesou na své školy. (vb)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama