RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2010 8:01:48

V Senátu PČR se konala konference k problematice kyberšikany

V Senátu PČR se konala konference k problematice kyberšikany

Kyberšikana je vlastní dítě psychické šikany. Tzv. agresorem se velmi často stává dřívější oběť kyberšikany. Anonymita, úplná anonymita na internetových i tzv. sociálních sítích je fátum. Stále Tě někdo vidí....NEDĚLEJ TO, NEŠIKANUJ!!!

Výbor pro vzdělávání, vědu kulturu a lidská práva Senátu PČR (VVVK) byl již „podepsán“ pod celou řadou seminářů, veřejných slyšení a konferencí. Poslední v řadě zatím byla konference, která se v Hlavním sálu Senátu PČR uskutečnila v úterý 4. května 2010 na téma „Kyberšikana a ochrana osobních údajů aneb Kam až to může zajít na internetu“. Záštitu nad jejím jednáním převzali místopředseda Senátu PČR pan J. Liška, ministryně spravedlnosti ČR paní D. Kovářová a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Hlavními organizátory vedle VVVK bylo Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů Stodůlky z Prahy a Magazín Egovernment. Jednání se zúčastnilo na 150 pedagogů základních a středních škol, odborníků na kyberšikanu a šikanu, pracovníků školských odborů a dokonce několik zástupců z řad rodičovské veřejnosti. V rámci konference, kterou po úvodních zahajovacích vystoupení místopředsedy Senátu PČR J. Lišky a zástupce VVVK senátora V. Balína moderoval M. Jirkovský , šéfredaktor Magazínu Egovernment, odezněla řada zajímavých příspěvků, názorů, informací k problematice kyberšikany a postupů, jak tomuto stále více se šířícímu jevu nejen ve školách, ale i v jiných částech společnosti čelit.

Úvodní panelová vystoupení byla konkrétně zaměřena na tyto otázky:

S „provokujícím“ vystoupením panel zahájila ředitelka Gymnázia Stodůlky R. Zajíčková, která na závěr vystoupení položila přítomným odborníkům a zástupcům ministerstev a Úřadu na ochranu osobních dat 8 otázek tzv. na tělo, např. jak chystaná novela školského zákona bude reagovat na problematiku kyberšikany, jaké se nabízejí školám účinné nástroje na boj s kybršikanou, za jakých podmínek může škola používat a prezentovat záznamy ze svých školních akcí atd.

Následovalo vystoupení šéfredaktora Egovernmentu na téma Tíha elektronického bytí, které postihlo základní dopady elektronizace na život. Ve vystoupení ministryně spravedlnosti D. Kovářové zazněly některé příklady legislativních možností, jak i kyberšikanu řešit. konstatovala, že současná legislativa je dostačující (!?). K otázkám legislativního rámce řešení problému kyberšikany hovořil též zástupce MŠMT vrchní ředitel sekce legislativy a práva MŠMT M. Šimůnek. Jak je řešena prevence zneužívání výpočetní techniky např. i ke kybešikaně na VŠE v Praze seznámil účastníky konference vedoucí katedry IT VŠE J. Voříšek.

Nejhodnotnějším pro účastníky konference zřejmě bylo charismatické vystoupení odborníka na kyberšikanu Michala Koláře, garanta projektu minimalizace šikany, které nehovořil jen o teoretických přístupech, vysvětlení základních pojmů a vazeb, ale „okořenil“ své poutavé a zajímavé vystoupení i konkrétními příklady z projevů šikany a kyberšikany v ČR i ve světě. Upozornil na skutečnost, že tzv. agresor je velmi často dřívější obětí kyberšikany a kyberšikanu charakterizoval jako dítě psychické šikany.

Závěr panelu udělalo vystoupení ředitele pro vnější vztahy Microsoft, s.r.o V. Macha, který uvedl konkrétní nabídky společnosti na řadu produktů chránících školy a programy prevence proti kyberšikaně na jejich webových stránkách.

V následující diskusi pak na jednotlivé dotazy reagovali nejen panelisté, ale i další přítomní např. předseda Úřadu na ochranu osobních dat I. Němec, který se „zapotil“ zejména v závěru diskusního bloku, který problematika ochrany osobních dat ovládla. Zajímavé a bezprostřední byly reakce a odpovědi náměstka MŠMT P. Špirhanzla.

Před závěrem konference, který společně provedli ředitelka Gymnázia Stodůlky R. Zajíčková, šéfredaktor Egovernmentu M. Jirkovský a senátor V. Balín se účastníci shodli na prospěšnosti konference, ocenili množství informací, návodů a postupů, jak kyberšikaně čelit z pohledu prevence i případné represe. Požádali též, aby se podobná akce konala v co nedřívějším termínu a navázala na některá nedořešená témata v problematice kyberšikany.  (vb)     

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama