ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2010 9:47:00

Bohuslav Sobotka neříká pravdu

Bohuslav Sobotka neříká pravdu

Sobotka neříká pravdu, Věci veřejné od programu neustoupily!

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes do médií prohlásil, že Věci veřejné nedodržují svůj program a tvrdí, že se VV vzdávají jednoho bodu za druhým. Věci veřejné se proti tomuto tvrzení důrazně ohrazují. „Není pravda, že nedodržujeme svůj program. Jednání jsou teprve na začátku, z ničeho neustupujeme a program neměníme," říká předseda VV Radek John.

Věci veřejné podle Sobotky opustily od požadavku na zavedení protikorupčního agenta, slučování ministerstev či rušení poplatků ve zdravotnictví. „V programu jsme jasně deklarovali, že hodláme prosadit testy korupční odolnosti a na tom nadále trváme," upozorňuje Radek John.

Pro účely koaličních jednání VV detailně propracovaly protikorupční balíček ve spolupráci s odborníky z Transparency International a Právnické fakulty UK.

 „V souladu s naším předvolebním programem požadujeme rozšíření institutu policejního agenta na civilisty a dále požadujeme zavedení testů korupční odolnosti. Za tyto testy považujeme tzv. institut předstírané nabídky úplatku, který lze použít v případech kdy je podezření na korupční jednání u úředních osob a politiků," doplňuje John.

VV neustupují ani od poplatků ve zdravotnictví. Odborná komise pro zdravotnictví se sešla dnes. Během jednání se sice objevily otazníky nad počtem a redukcí pojišťoven a poplatcích za položku na receptu, ale VV se tím budou zabývat ještě na dalších jednání příští týden.

Podle Sobotky se Věci veřejné dále vzdaly zavedení takzvaného agenta provokatéra, navýšení platů učitelů na úkor armády, slučování ministerstev nebo zvýšení daně z příjmů pro vyšší příjmové kategorie.

„Nic z toho není pravda. Překvapuje mě, že se Sobotka vyjadřuje k něčemu, co se vůbec nestalo, vymýšlí si a své lži předává médiím," říká Radek John.

Podle Sobotky VV mimo jiné ustupují od navýšení platů učitelů na úkor armády. Experti na školství se sešli dnes: „V ničem jsme neustoupili, problematické věci jsme posunuli o patro výš," řekl Josef Dobeš (VV).

Bohuslav Sobotka se také opřel do několikamilionového daru straně VV od podnikatele Zdeňka Bakaly. Dar je podle něj zásadním signálem o důvěryhodnosti VV jako politické strany.

„Sponzorský dar straně neznamená žádnou výhodu. Tento dar je signálem, že Věci veřejné jsou respektovanou politickou stranou bojující proti zadlužování," řekl předseda strany.

Strana Věci veřejné si finančního daru váží zejména proto, že Věci veřejné jasně a opakovaně deklarovaly, že ji dar sponzora nezavazuje k žádným protislužbám.

„Při jednání se obě strany shodly, že tento dar není a nebude spojen s žádnou protislužbou. Ze strany dárce tedy není vázaná žádnými protislužbami," upozornil John.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama