ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2010 15:54:35

Dluh ČR již převyšuje jednoroční státní příjmy

Dluh ČR již převyšuje jednoroční státní příjmy

Ekonomický seminář VV – příležitosti pro efektivnější stát.

Jak v době krize dosáhnout snížení výdajů státu? Jaké reformy jsou nezbytné? Existují možnosti nastavení efektivní státní správy? To jsou jen některé z řady otázek, které se snažili zodpovědět ekonomičtí odborníci na ekonomickém semináři pořádaném stranou Věci veřejné. Vzácným hostem semináře byl první český eurokomisař Pavel Telička.

„Stát již zadlužil každého občana částkou přes 125 000 korun a celkový dluh převyšuje jednoroční státní příjmy. V tuto chvíli je provedení zdravotní a sociální reformy nezbytné, jinak mandatorní výdaje státu porostou do stále vyššího a vyššího schodku," řekl předseda strany Věci veřejné Radek John.

Audity ve veřejné správě

Důležitým krokem, jak zefektivnit fungování státu jsou personální audity, audity byrokratické zátěže a protikorupční audity jako nástroje efektivnějšího fungování státu.

„Každá vláda hovoří o nutnosti snížení počtu státních úředníků, ale ve skutečnosti dochází k nárůstu jejich počtu. Navíc má veřejná správa tendenci navyšovat počty úředníků, aniž by byli potřební," řekla Markéta Reedová.

Reedová proto hovoří o nutnosti provedení personálních a procesních auditů  na všech ministerstvech, o analýze pracovních procesů a jejich efektivity a hledání slabých míst.

„Výrazným prvkem zvýšení efektivity veřejné správy je elektronizace agend. Vede ke zjednodušení úředních postupů včetně samotného podání  žádosti, to znamená, že občan nemusí chodit kvůli každému úkonu na úřad, úředník má více času na práci a co je velice důležité: snížením kontaktu občanů a úředníků se snižuje korupční riziko," dodala Reedová.

eGovernment

Významným prvkem úspory prostředků, ale také času potřebného pro úřední agendu je eGovernment, tedy elektronizace výkonu státní správy a samosprávy.

„Základními pilíři jsou základní registry veřejné správy, komunikační infrastruktura, datové schránky nebo elektronický podpis," vysvětlil Ivo Brabec.

Unikátní přínos eGovernmentu je především v naprostém zprůhlednění výběrových řízení a ve vytvoření jednotného standardu pro audiovizuální záznam jednání volených zástupců.

Internet, sociální sítě

Lenka Andrýsová  představila možnosti rozšíření komunikace veřejné  správy s občanem prostřednictvím internetu, a také způsoby využití sociálních sítí.

„Důležitá je komunikace se všemi skupinami obyvatelstva. Úřady by ideálně měly využít celý vějíř způsobů komunikace, kterým jsou oslovovány různé věkové skupiny," vysvětlila Lenka Andrýsová.

V komunikaci úřad-občan jsou velmi důležité také sociální sítě

„Zprostředkují občanům informace o dění v obci, mohou zvýšit povědomí o činnosti úřadu a umožňují oslovení velkého množství občanů díky virálnímu šíření informací. A to zdarma," dodala Andrýsová.

Čerpání evropských fondů

Problematiku čerpání  fondů Evropské unie představila Kristýna Kočí.

„Z Evropské unie bylo pro Českou republiku připraveno v rozpočtovacím období 2007 - 2013 26,7 miliard eur, což je podle současného kurzu 670 miliard korun. V prvních letech, kdy vládla ODS, bylo čerpání velmi špatné. Zrychlení přinesla až úřednická vláda," vysvětlila Kristýna Kočí.

S čerpáním dotací jsou spojené velké problémy, například neporozumění systému čerpání a velká administrativní zátěž, které otevírají prosto pro korupci. Dále je nutné zaplatit firmu, která žádost vypracuje. Velké nejasnosti panují v neprůhlednosti systému.

„Věci veřejné proto navrhují zjednodušení administrativy spojené s čerpáním fondů, zřízení centrálního poradenského místa pro získávání peněz z EU nebo zprůhlednění systému čerpání a subjektů, které se na procesu podílejí. Máme připraveno celé Desatero pro efektivní čerpání," vysvětila Kočí.

Pavel Telička

Snížení administrativní  zátěže státu v kontextu legislativy Evropské unie představil vzácný host a první český eurokomisař Pavel Telička.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama