ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2010 15:10:00

Jsme zásadně proti plošnému snižování sociálních dávek

Jsme zásadně proti plošnému snižování sociálních dávek

Dávky by měly být poskytovány ve formě poukázek, zabrání se tak zneužívání.

Systém sociální solidarity a omezení příživnictví představili na tiskové konferenci strany Věci veřejné její ekonomové a poslanci Radim Vysloužil a Michal Babák.

Věci veřejné jsou narozdíl od koaličních partnerů proti plošnému snižování sociálních dávek o deset procent. „VV prosazují systémové změny, které sníží výdaje státního rozpočtu, resp. zadlužování státu, ale současně na tom nebudou poškozeni sociálně slabší lidé," uvádí ekonom Michal Babák z VV.

VV pod pojmem sociální solidarita ANO, příživnictví NE představily současný systém sociální podpory v hmotné nouzi a příspěvku na péči, který bývá v současném systému často zneužíván. Jak uvádí Asociace poskytovatelů sociálních služeb, až 70% příspěvků je využito na jiný účel než na sociální služby. Důsledkem toho je, že se do systému sociální sítě nevrací potřebné peníze a tím poskytovatelé sociálních služeb požadují další zvyšování dotací pro svůj provoz.

Věci veřejné proto navrhují využití výše uvedených sociálních dávek formou poukázek, jimiž se zabrání zneužívání systému. VV jsou pro adresnější směřování sociální pomoci. „Poukázky jsou výhodné pro jednoduché užívání, všichni je znají, omezí se šedá ekonomika, současně se zlepší dostupnost a kvalita poskytovaných služeb," říká ekonom Radim Vysloužil z VV.

Tento systém používání stravenek také podpoří malé a střední podnikání a půjde o účelové směřování peněz do systému na poskytovanou sociální pomoc.

VV také prosadily valorizaci důchodů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama