ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2010 12:20:00

Místo předvolebních gulášů nabízíme hlídky VV

Místo předvolebních gulášů nabízíme hlídky VV

Fakta a mýty o hlídkách VV, aneb nejčastější otázky a desinterpretace.

Co jsou hlídky VV? Jak dlouho působí? Kde působí a jak se vůbec nabírají lidé do hlídek? Přinášíme tyto a další odpovědi.

Co jsou hlídky VV a proč vznikly?

Věci veřejné se rozhodly již před volbami konat. Místo předvolebních populistických gulášů nabízejí pomoc v podobě dvoučlenných sociálně-intervenčních týmů VV, které spolupracují jak se sociálními pracovníky, tak s policisty. Jsou složeny z dobrovolníků a příznivců VV.

V článcích dubnového vydání časopisu Pražan jsme poukazovali na to, že je na území Prahy řada sociálně-patologických jevů ignorována či řešena buď odděleně sociální pomocí či odděleně Policií ČR či Městskou Policií, a že tento stav bohužel nevede k řešení problematik jako jsou drogy či bezdomovectví a k tomu, aby se občané cítili na území Prahy bezpečně, jak ukazují mimo jiné i magistrátní průzkumy.

Sociálně-intervenční hlídku VV jsme pak zřídili jako pomoc, servis občanům, které trápí, že se na hřištích, kam chodí s dětmi, povalují injekční stříkačky, jsou zde dokonce narkomani aplikující si dávku a drogoví dealeři, nebo bezdomovci spící v parcích či před jejich domem.

Sociálně-intervenční hlídka jim chce pomoci tuto situaci řešit. Na jedné straně jim je terénními pracovníky nabízena pomoc, bezdomovci a narkomani jsou odkazováni a informováni o možnostech pomoci a o zařízeních nabízejících sociální služby jim určené, na druhé straně chce ale hájit zájmy i ostatních občanů, a tak v případě, že osoba nemá o pomoc zájem a jednoznačně se chová protiprávně, nebudeme tyto projevy protiprávního chování ignorovat. V tomto případě je přivolána městská či státní policie, a jelikož je hlídka vybavena fotoaparáty, hlukoměry, kamerami, může ji poskytnout místo občanů cenné svědectví.

Činnost zajišťují sympatizanti a příznivci strany, kteří samozřejmě nemají ambici dublovat činnosti policie, ani si nepřisvojují žádné jejich kompetence jak nesprávně interpretují některá média, ani neziskových organizací. Chtějí jen poukázat na to, že existuje příliš velká propast mezi poskytovanou bezbřehou sociální pomocí na straně jedné a činností policie na straně druhé. Hlídky se tak snaží o to, aby všichni kdo se dostali do tíživé životní situace, byli informováni o možnosti pomoci a dalších službách, které jim nabízejí různé organizace, ale byli také informováni o tom, že se chovají protiprávně.


Reaguje např. na toto:

Trápí vás hluk z hospod, zahrádek nebo bezohledných turistů a zdá se vám, že se tím nechce policie zabývat, neboť nemá hlukoměry a často také svědky?

Volejte naši hlídku, která hlukoměry má, my pak strážníkům pomůžeme hlučné provozovny či skupinky a jednotlivce usvědčit.

Bojíte se chodit do centra či do parků, neboť se zde povalují a obtěžují vás bezdomovci?

Zavolejte naši hlídku. Bezdomovcům neublížíme, ale naši terénní pracovníci jim pomohou. Pokud však nebudou spolupracovat, rádi zajistíme městské policii díky hlídce VV svědectví a budeme v součinnosti s policisty na bezdomovce opakovaně sociálně působit.

Drogoví dealeři a narkomani znečišťují park, kde si mají hrát vaše děti?

Zavolejte naši hlídku, zmapuje situaci, pokusí se drogově závislým domluvit, aby opustili tato místa a vyhledali pomoc a v případě drogových dealerů připraví podklady a svědectví pro Policii ČR.

Bojíte se šikany, dealerů drog či jiných sociálně-patologických jevů poblíž škol?

Volejte hlídku, naši terénní pracovníci prostor v blízkosti škol zmapují, budou dohlížet na bezpečnost a případně zprostředkují další služby jako sociálního pracovníka či psychologa, či v případě potřeby opět kontaktují Městskou policii či Policii ČR.

Jak dlouho sociálně-intervenční hlídky VV (dobrovolnický tým VV) působí?

V centru Prahy (tedy Praha 1 a Praha 5) začala sociálně-intervenční hlídka (dobrovolnický tým VV) fungovat od 15. dubna, od 1. května pak začaly fungovat další dvě - jedna pro sever metropole P2, P3, P6, P7, P8, P9, P14, P17, P18, P19, P20) a druhá pro jih metropole (P4, P10, P11, P12, P13, P15, P16, P21, P22).

Jak dlouho budou působit sociálně-intervenční hlídky VV (dobrovolnické týmy VV)?

Činnost sociálně-intervenční hlídek navazuje na články o bezpečnosti v dubnových vydáních časopisů Pražan a je plánována do konce května.

Proč jenom do konce května, není to jenom předvolební tahák?

Ne, činnost hlídek navazuje na bezpečnostní téma v časopisech Pražan. Omezené fungování je plánováno z toho důvodu, že hlídky jsou dobrovolnické - tudíž se nedá předpokládat delší časové nasazení těchto lidí, a také proto, že jsou tam i finanční náklady - např. na automobily, pohonné hmoty apod., s jejichž financováním také do budoucna nepočítáme.

Kde hlídky působí?

Působí po celé Praze, tam kde je právě potřeba. Monitorují nejproblematičtější místa, ale reagují také na podněty od občanů.

Jakým způsobem se na Vás občané s podněty obrací?

Telefonicky, e-mailem, případně přes své předsedy klubů VV na jednotlivých městských částech Prahy.

Jak do hlídek nabíráte lidi?

Lidé, kteří se na aktivitě podílí projektu sociálně-intervenční hlídky, jsou příznivci a sympatizanti strany Věci veřejné.

Jsou členové hlídek placeni nebo jinak odměňováni za svou činnost?

Jsou to dobrovolníci, sympatizanti a příznivci strany Věci veřejné.

Jak jsou členové hlídek prověřováni, aby se mezi nimi nevyskytovali například násilníci?

Jsou to příznivci a sympatizanti strany Věci veřejné a dříve než byla činnost hlídky zahájena, bylo vše konzultováno s psychology, sociálními pracovníky či odborníky na bezpečnost. Jedna z elementárních zásad fungování sociálně-intervenční hlídky (pro nás od samého začátku naprosto přirozenou, ale pod tlakem médií se k tomuto tématu musíme neustále vymezovat) je, že rozhodně nefunguje na bázi žádného fyzického násilí, a tudíž žádné násilnosti a fyzické útoky absolutně nepřicházejí v úvahu.

Jaký je rozpočet na provozování sociálně-intervenčních hlídek?

Náklady na zajištění tří aut, jejich polepů a částečně technického vybavení se pohybují v řádu desítek tisíc korun. Tyto peníze jsme chtěli namísto „investic" do předvolebních gulášů a karafiátů věnovat na pomoc občanům.

Zaznamenali jste reakce občanů na hlídky?

Zaznamenali, a reakce jsou nejenom příznivé, ale i velmi aktivní a podnětné. Občané se na nás na inzerované lince či prostřednictvím e-mailu obrací s nápady a tipy z jejich okolí, kde je podle nich potřeba zvýšit bezpečnost a řešit sociálně-patologické jevy - např. na hřišti, kde se často vyskytují injekční stříkačky, zdržují se bezdomovci či je tu např. podezření na porušování hlukových norem.

Nebojíte se negativních reakcí nebo nařčení z populismu? Hlídky přeci jen organizovala například Dělnická strana.

Musím říct, že negativní reakce a obraz vytváří zatím především pouze média. A těch se nebojíme, a ani nechceme a nemůžeme. Budeme občany neustále informovat o činnosti naší hlídky na webových stránkách.

Jaké jste díky hlídkám zaznamenali úspěchy?

Již v několika případech byla na dětských hřištích či parcích nalezena použitá injekční stříkačka. Úspěch je tedy to, že byla po přivolání městské policie zlikvidována, a nečekala tu ráno na maminku s dětmi. Obrátili se na nás také rodiče, které vodí své děti do mateřské školy Ve Smečkách. Přímo naproti této mateřské škole sídlí Centrum metadonové substituce pro narkomany a maminky s dětmi jsou tak často vystavovány poměrně otřesným obrázkům a často jsou nuceny překračovat zde polehávající narkomany, kteří právě dostali svoji dávku. Rozhodli jsme se tedy na podnět rodičů toto místo navštívit. Hlídka zde nestrávila ještě ani dvacet minut a už byla svědky toho, jak narkoman, který právě užil metadonovou dávku, a evidentně nebyl způsobilý k řízení, nastoupil do vozidla a agresivně odjel. Celý tento výjev se nám podařilo zachytit na kameru a byl oznámen na Policii ČR, kde byl předán i videozáznam jako důkazní materiál. Celou situaci bychom však rádi dále řešili i po jiné linii. Metadonové centrum sídlí v nebytových prostorách MČ Praha 1 a MČ navíc každoročně v rozpočtu přispívá na provoz tohoto zařízení, a tak má MČ poměrně velké kompetence k řešením těchto situací a zatím jich nevyužila. Pokud by neexistovaly vhodnější nebytové prostory, které nejsou umístěny naproti mateřské škole, minimálně může požadovat po provozovateli zařízení např. to, aby si zajistila terénního sociálního pracovníka, který bude po dobu otvírací doby působit v bezprostředním okolí tohoto zařízení a s narkomany určitým způsobem pracovat i po opuštění jejich zařízení. Zatím je to totiž pouze ukázka toho, jak je zcela ve vakuu, bez ohledu na cokoli dalšího poskytována pomoc, a příliš již nikoho nezajímá, jak na tuto pomoc doplácí ostatní občané, rodiče vodící své děti do příslušné školky.

Proč nechtějí hlídky komunikovat s médii?

Hlídky s médii komunikují.

Proč v nich fungují hromotlukové, hoši s oholenými hlavami a proč volají policii zbytečně apod. (reakce především na idnes.cz - Ptáčkovou Melicharovou)

Nefigurují v nich pouze tito hoši, figurují v nich různí lidé, ženy, muži a to podle toho, kdo z příznivců je ochoten se této aktivitě ve svém volném čase věnovat. Zároveň je nutné kategoricky odmítnout teze, které hlásala do světa přes server idnes.cz paní Ptáčková Melicharová ve smyslu „kdo dává Johnovým hochům větší pravomoce než nám ostatním. Proč může hromotluk z VV omezovat na osobní svobodě..." Nemají více práv než mají ostatní občané a nikdo jiný kromě paní Melicharové to nikdy netvrdil a ani v praxi se nikdo o nic takového nepokouší. Nikomu není omezována osobní svoboda, nikdy k ničemu takovému nedošlo. Činnost hlídky je založena na tom, že nám není lhostejno co se kolem nás děje a nevím co je špatného na tom, pokud se chceme zastat a pomoci občanům a vstoupíme např. v komunikaci s bezdomovcem, který spí na dětském hřišti a doporučíme mu místo setrvávání na tomto místě navštívit některou z organizací, která mu může pomoci zprostředkovat bydlení apod. Obdobně nevím, v čem spočívá porušování lidských práv, když monitorujeme výskyt injekčních stříkaček např. na dětských hřištích a v případě takového výskytu přivoláme městskou policii, která má pro tyto účely specializovaný sběrný box.

Co je ale na celém výroku nejvíce zarážející - jak se chce paní Ptáčková Melicharová stavit do role ochránkyně lidských práv a svobod a tolerance k odlišnostem, když sama nedokáže přemýšlet jinak než stereotypně a přisuzuje lidem vlastnosti dle zevnějšku? Tzn. pokud někdo neváží méně než padesát kilo označí ho za Hromotluka a přilepí mu nálepku násilník.

A pokud se jedná z velké části o urostlé hochy, pak v tom není zas až tak nic překvapujícího, neboť těžko předpokládat, že se do práce s bezdomovci či s narkomany pohrnou štíhlounké dívky.

Co dělají, když stejně bezdomovec z hřiště neodejde?

Nic, rozhodně nevyvíjí žádné násilí. Snaží se na něj ale nadále intervenčně působit, řešit s ním jiné možnosti než pobyt na dětském hřišti, doporučovat mu dále co by mu mohlo pomoci. Na druhou stranu - znovu, pokud odmítá jakoukoli spolupráci, komunikaci a evidentně se chová protiprávně, pak nemůžeme být pasivní a nezbývá nám nic jiného než přivolat městskou policii a zajistit ji svědectví.

Jaké mají pravomoce hlídky VV?

Sociálně-intervenční hlídky VV (dobrovolnické týmy VV) nemají žádné jiné kompetence než každý jiný občan. Nikdy netvrdily, ani si nepřisvojovaly žádné jiné kompetence, a v žádném případě pak ty, které přísluší pouze příslušníkům policie. To že se snaží si přisvojovat jiné kompetence přisuzují hlídkám pouze média či političtí konkurenti ve snaze VV zdiskreditovat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama