ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2010 15:29:00

Občan musí mít právo zvolit si prezidenta sám

Občan musí mít právo zvolit si prezidenta sám

Do koaličního dokumentu by měla být zakomponována i přímá volba prezidenta.

Věci veřejné pokračují v jednání o sestavení vlády a předmětem rozhovorů v předchozích dnech byla i otázka přímé volby prezidenta, kterou Věci veřejné trvale požadují. S našimi partnery ve vyjednávání jsme se prozatím shodli na tom,

Protože se jedná o klíčové téma, problematice přímé volby a témat s tím spojených jsme se věnovali. Jedním z nejčastějších argumentů proti přímé volbě je mezi laickou veřejností názor, že český prezident nemá dostatečné množství pravomocí na to, aby bylo nutné posilovat legitimitu jeho úřadu přímou volbou. Jedná se však o omyl, který bohužel velmi často reprodukují žurnalisté.

Čeští prezidenti například jmenují členy Ústavního soudu. Této pravomoci se nedostává ani přímo voleným prezidentům Polska nebo Slovinska. Slovinský prezident nemá dokonce ani právo vetovat zákony, stejně jako přímo volený prezident Rakouský. Ve střední Evropě je to pouze Český a Maďarský prezident, kteří nejsou voleni přímo a mohou vetovat zákony.

Požadavek na rozšíření pravomocí prezidenta také znamená nadat ho takovými pravomocemi, které reálně jeho politický vliv zvýší a tím bude popřen tradiční požadavek na apolitičnost. Je otázka, jak moc apolitičtí jsou naši prezidenti, protože před volbami se schází se zástupci politických stran - mnohdy se jim přitom povedly vpravdě nečekané diplomatické úspěchy.

Srovnávání pravomocí není nejsilnějším argumentem pro princip přímé volby. Požadavek přímé volby vychází z podstaty demokracie, kdy by lidé měli sami rozhodovat o věcech, které se jich bezprostředně týkají. A pakliže prezident zastupuje ČR navenek, tak jakožto reprezentativní osoba vystupuje za každého občana ČR.

Poslední volbu prezidenta, která vlastně ani volbou nebyla, protože neproběhla tajně, snad ani není třeba připomínat. Pouze ilustruje, jaký úpadek v souvislosti s prezidentskou volbou nastal. Přímá volba už snad ani nemůže vyprodukovat horší obrázek o (ne)funkčnosti principů běžných v demokraciích západního typu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama