ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2010 8:49:00

Praha přistupuje k územnímu plánu nekoncepčně

Praha přistupuje k územnímu plánu nekoncepčně

Stanovisko Věcí veřejných ke změnám územního plánu.

Věci veřejné zásadně nesouhlasí s významnými změnami územního plánu, které ve čtvrtek 3. června projednalo a schválilo Zastupitelstvo hl. m. Prahy. Jedná se o naprosto nekoncepční krok jak z hlediska obsahu, tak z hlediska formy.

Novela stavebního zákona předepisuje vydat nový územní plán Prahy nejpozději do roku 2015, a protože současný územní plán pochází již z roku 1999, dala si Rada hlavního města Prahy v Programovém prohlášení ambiciózní závazek připravit nový územní plán do roku 2010. Od roku 2008 je připravován zcela nový územní plán, jehož koncept byl koncem minulého roku předložen k veřejnému projednání. Nový územní plán by mohl začít platit v roce 2011 či 2012, nabízí se proto otázka, proč pár měsíců před vydáním nového územního plánu schvalovat desítky dílčích změn, obzvláště když je zde silný veřejný odpor vůči řadě z navržených změn, ať již ze strany občanů, občanských sdružení (např. Arnika), ale také ze strany dopravní organizace ROPID, Technické správy komunikací, Národního památkového ústavu, Univerzity Karlovy, CHKO Český kras či příslušné městské části. V extrémním případě výstavby obytného celku v Pitkovicích nedoporučuje změnu ani samotný odbor územního plánu MHMP.

Negativní odborná stanoviska ale při projednávání změn územního plánu nemají žádnou váhu. Projednávané změny, dříve právě kvůli negativním stanoviskům pozastavené, byly nyní v tichosti a rychlosti projednány výborem územního rozvoje a schváleny zastupitelstvem. Příslušný výbor se sešel ve středu 2. června a zastupitelstvo již o den později, pouhých několik málo dní po parlamentních volbách, v nichž v Praze s drtivou většinou vládnoucí ODS utrpěla historický odliv hlasů. Předkladatelé změn nebyli na přímý dotaz opozičních zastupitelů či občanů odpovědět, k jakým cílům mají navržené změny vést a proč je tedy nutné je schválit právě teď, názory občanů a občanských sdružení nebyly ani na jednom z jednání vyslyšeny, pokud vůbec mohly být veřejně proneseny. Věci veřejné s tímto způsobem projednávání změn územního plánu zásadně nesouhlasí a budou proti němu i v budoucnu bojovat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama