ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2010 18:25:00

Proces očisty je pro stranu zásadní a nese ovoce

Proces očisty je pro stranu zásadní a nese ovoce

Projev Radka Johna na kongresu ODS.

Opět se potvrdilo, že každých zhruba dvacet let v naší novodobé historii přinese nebývalý přelom. Roky 1948, 1968 - 1969, 1989, 2009 - 2010 znamenaly dramatickou změnu na politické mapě této země. Ten posední mezník odstartovalo heslo Odstraňme politické dinosaury. Nespokojenost českých občanů se situací v ČR pak přinesla volební kroužkování a dramatické odchody politiků, kteří ztratili důvěru svých bývalých voličů. Nebývale silný signál od české veřejnosti zní: správa věcí veřejných v české republice už nesmí vypadat tak, jak vypadala v posledních letech. Je třeba zastavit rozkrádání veřejných statků, zadlužování České republiky a nastolit konečně vládu práva.

Jediná záchrana pro stávající politické strany je tak dokončení procesu očisty, který žádá česká veřejnost napříč politickým spektrem. Konec kmotrů, velrybářů, tajných lobbistů, podnikatelů s utajovaným, ale o to silnějším vlivem na českou politiku. Přišel jsme dnes na váš kongres, abych vyjádřil podporu tomuto procesu. Otevřeně a kolegiálně přitom říkám, že ani Věci veřejné nejmladší subjekt na politické scéně neunikly pokusu podnikatelů z šedé zóny infiltrovat stranu a skrytě ji v budoucnu, po komunálních volbách, využívat k dosažení podnikatelských výhod.

Otevřeně a solidárně s vámi deklaruji, že ani Věci veřejné nechtějí stát stranou procesu očisty. Udělali jsme audit naší členské základny v severočeském kraji, který je novodobými mafiánskými praktikami proslavený. Odhalili jsme přitom osm podnikatelů, jejichž podnikání v minulosti nebylo právě etické, což v nás budí podezření, že nemusí být etické ani v budoucnu. Rada Věcí veřejných se bude tímto problémem pozítří zabývat a já pevně věřím, že přijme můj návrh, abychom se s těmito lidmi radostně rozloučili a zabezpečili tak, že neproniknou na naše kandidátky v komunálních volbách.

To říkám proto, abyste pochopili,že vám opravdu upřímně držíme palce, abyste se rozhodli pro dokončení očistného procesu ve vaší straně, protože si sami dokážeme velmi živě představit, co šedá zóna prorostlá do stranických struktur může napáchat. Říkám to i přesto, že jak napsal můj bývalý kolega, novinář z Hospodářských novin, ve svém článku, projekt Věcí veřejných může připravit o život i naplnění jejich deklarovaného cíle - tedy vyčištění politiky. K čemu budou Věci veřejné, když bude možné opět volit čistší ODS a ČSSD? Ptá se novinář. Otevřeně řečeno, i kdyby Věci veřejné dokázaly v české politice jenom toto, troufám si tvrdit, že to za to stálo. Říkám to takto nahlas, protože si samozřejmě myslím, že Věci veřejné dokážou mnohem víc, a to i ve spolupráci s vámi. Přesvědčují mne o tom naše hádky i naše shody při tvorbě společného projektu možné koaliční vlády. Zdá se mi, že máme šanci přispět k výrazné změně k lepšímu, která zasáhne všechny oblasti našeho života. Omezí korupci, zastaví směřování této země k nevratnému zadlužování, zreformuje justici a tak dále a tak dále.

Všichni občané této země teď čekají, jestli je společně přesvědčíme, že politiku lze v České republice dělat jinak, než dosud a mít přitom konkrétní výsledky. Jestli je zklameme, přinese to totální frustraci a totální nedůvěru k politice a politikům. Proto nám všem držím palce, abychom dokázali, že je možné v této zemi nastolit rozumnou správu Věcí veřejných. Přesvědčíme je ovšem jenom tehdy, jestli se nám podaří zprůhlednit politiku, vrátit do ní slušné chování, zastavit studenou válku mezi politickými konkurenty a odstranit řadu nespravedlností. I na váš kongres je teď upřena obrovská pozornost. Lidé ho budou hodnotit podle toho, jestli vykročíte cestou tolik potřebných změn. Budeme všichni potřebovat důvěru obyvatel ČR k provedení řady reforem, které se dotknou každého z nás. V těchto dvou dnech můžete svým jednáním přispět k získání této důvěry. Leží na vás velká odpovědnost. Váš kongres může vyslat signál, že očista české politiky pokračuje. Věřím, že není v této zemi nikdo, kdo by vám - pokud se vydáte tím správným směrem -nefandil.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama