ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2012 20:40:06

Projev Radka Johna k ESM

Projev Radka Johna k ESM

-

Vážené poslankyně a poslanci,

 chci vás seznámit s politickým postojem poslaneckého klubu Věcí veřejných k otázce zavedení Evropského stabilizačního mechanismu a s důvody, které vedou poslanecký klub Věcí veřejných k hlasování proti přijetí tohoto instrumentu eurozóny.


Mohli bychom alibisticky říci, že se nás tento mechanismus netýká, že se vztahuje pouze k zemím eurozóny, navíc že by byl závazkem až pro budoucí tuzemské vlády a to až v momentě začlenění České republiky do eurozóny a přijetí společné měny euro.

Toto hledisko mi však přijde licoměrné, naprosto nezodpovědné a především zatěžující naše budoucí nástupce strukturálním závazkem, který navíc nemá svou hraniční mez a smluvní garanci mezního finančního závazku.

Tento přístup mi připomíná svého druhu politický poker s budoucími závazky a finanční zodpovědností. Na jednu stranu tu přijímáme důchodovou reformu v takové podobě, abychom nevytvářeli do budoucna dluhovou past a společnost sociálně nedestabilizovali, zablokovali jsme kontroverzní veřejnou zakázku, tzv. ekologickou superzakázku, abychom opět netvořili finanční zátěž, navíc problematické výše a velmi nejistého výsledku, vedeme diskuse o opodstatněnosti a míře služeb v sociálním systému a obecně úsporách všeho druhu, tak abychom našim nástupcům neponechali jen vyjedený stůl a prázdnou kasu plnou dlužných úpisů. S dramatickým úrokem.

Překvapuje mě, že ti stejní, kteří hájí škrtání, občas bezhlavé, osekávání a omezování pro lepší příští, náhle bez okolků souhlasí z garancemi za jiné a za cenu budoucího splácení, navíc v nejisté finanční výši. Jak jindy horečně hají domácí úspornost, tak stejně nadšeně mluví pro zahraniční finanční velkorysost. Přesvědčují nás, abychom důvěřivě a bez okolků souhlasili s přijetím svého druhu bianco šeku bez jistoty finančních limitů.

Tento přístup k politickým rozhodnutím se mi protiví, o to víc, když nemám konkrétní garance o výši potenciálního závazku pro naši zemi a naše rozpočty.

To je vedle ryze odborných a mezinárodněpolitických nejasností stěžejní důvod proč poslanecký klub VV dnes tuto dohodu odmítne.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama