ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2012 10:34:47

Projev Radka Johna k vydání Davida Ratha.

Projev Radka Johna k vydání Davida Ratha.

-

Vážené poslankyně a poslanci,
 předstupuji před vás se shrnutím postoje poslaneckého klubu Věcí veřejných k vydání sociálnědemokratického poslance Davida Ratha k vyšetřování. Poslanecký klub VV se rozhodl podpořit zbavení poslance Ratha imunity a umožnit tak řádné vyšetření tohoto závažného činu.

 Naše rozhodnutí vyplývá z přesvědčení, že v případě zatčení exhejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha nešlo o selhání pouze mocensky exponovaného jednotlivce, ale došlo k odhalení dobře a systematicky organizované skupiny, což ostatně potvrdila sama Policie ČR svým obviněním celkem osmi lidí.

 Věci veřejné sdílí obavu, že šlo o systémové selhání a promyšleně organizovanou skupinu. Bude třeba sledovat, v jakém zájmu tato skupina dlouhodobě konala a zda nemá své pokračovatele, či další regionální mutace.

 Informace, které se objevují o její organizovanosti a propracovanosti nás utvrzují v přesvědčení, že tato skupina nemohla být při nebojím se říci parazitování na veřejných prostředcích osamocena a dlouhodobě existovat bez (přinejmenším) tolerance vlivných, proto je třeba věnovat velkou pozornost faktům, která se objeví při rozplétání případu a zajištění příkladného postupu ve vyšetřování.

 Jsem ale přesvědčen, že k této situaci se musí postavit čelem nejen obviněný hejtman Rath, ale i vedení ČSSD, které dlouhodobě nepřistupuje k řešení hrozeb zneužití veřejné moci např. u přerovského primátora Lajtocha, který byl rovněž obviněn z korupce, společně se skupinou dalších přerovských komunálních politiků.

 V případě Davida Ratha jde o pochybení velmi exponované osoby z nejvyšších pater sociální demokracie. Pan Rath zosobňoval funkci středočeského hejtmana, vlivného poslance, významného stranického představitele, zastupitele a volebního lídra, kdy se ukazuje, že kumulace funkcí byla záměrná s cílem kontrolovat maximum veřejného rozhodování a vlivu.

 Jsem přesvědčen, že toto vážné odhalení je velice důležitým signálem veřejnosti, že protikorupční strategie již přináší své plody a zejména, že Policie ČR působí sebevědomě a profesionálně, nezalekne se vysokých mocenských pater. Zkrátka, že zásada "padni komu padni" platí i pro vrcholnou politiku. Nyní je, dámy a pánové, na tahu Poslanecká sněmovna a myslím si, že by se měla rovněž zachovat zásadově a hlasovat pro vydání Davida Ratha k vyšetřování.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama