ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2012 9:17:10

Rozšířené pravomoci NKÚ zabrání zneužívání veřejných financí

Rozšířené pravomoci NKÚ zabrání zneužívání veřejných financí

Prohlášení k hlasování zákona o rozšíření pravomocí NKÚ.

I přes ranní názorovou přestřelku ve Sněmovně se i díky Věcem veřejným podařilo zachovat zařazení hlasování o rozšíření pravomocí NKÚ na dnešním pořadu schůze. „Pro VV je zcela nepřijatelné, aby takto důležitá ústavní změna byla odkládána ze schůze na schůzi a „zaparkována“ ve Sněmovně více jak jeden rok.“ vyjádřila se k situaci předsedkyně PK VV Kateřina Klasnová.

 Podle předsedy strany Radka Johna může mít tento zákon, byť malý rozsahem, významný dopad na celou zemi a tuzemské hospodaření s veřejnými penězi. „Příkladem může být kauza Davida Ratha. Pokud by NKÚ měl rozšířené pravomoci na kontrolu obcí a územně právních celků k podobným případům by nedocházelo a veřejné finance by nemohly být zneužívány,“ říká Radek John, předseda VV a dodává, že právě přes územně samosprávní celky proteče až 75% veřejných financí.

 „Fakt, že tento zákon byl zařazen již na 4 schůzích a opozice se dnes opět pokusila vyřadit tento bod z programu, vyvolává přinejmenším pochybnosti a zároveň podezření. Čí je zájem, aby nebyl prohlasován tak významný zákon, který by umožnil kontrolovat firmy ovládané státem a samosprávami? Vždyť kontrole by tak podléhaly všechny veřejné instituce – například i ČEZ, České dráhy, Lesy České republiky, Dopravní podnik a mnohé další významné instituce se zásadními rozpočty, obrovským majetkem a přímým dopadem na domácí ekonomiku a investice. Kontrole by nově podléhaly společnosti hospodařící s majetkem, který čítá v podstatě třetinu státního rozpočtu České republiky!!“ uzavírá Klasnová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama