ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2010 16:39:00

Věci veřejné představily financování své kampaně

Věci veřejné představily financování své kampaně

Desetimilionovou kampaň VV zaplatí Klub angažovaných podnikatelů.

Náklady předvolební kampaně do sněmovny odhadují Věci veřejné na deset milionů korun. Pokryjí ji z darů čtyř soukromých dárců sdružených v Klubu angažovaných podnikatelů. Pokud strana ve volbách uspěje tak, jak předpovídají aktuální průzkumy, bude díky státním příspěvkům její financování před podzimními volbami výrazně přebytkové. Vliv sponzorů na chod strany přesto Věci veřejné omezují - jejich kandidaturu musí potvrdit Konference VV, jinak musejí z kandidátek odstoupit. Pokud dárci Věcí veřejných ve sněmovně nakonec zasednou, věnují své poslanecké platy Nadaci Archa Chantal, která se stará o příjemné prostředí v dětských zdravotnických zařízeních. Patronkou nadace je herečka Chantal Poullain - Polívková.

Letošní kampaň  do poslanecké sněmovny přijde Věci veřejné dle prvních odhadů na 10 milionů korun. Největší položku v ní budou tvořit inzeráty v celoplošném tisku a billboardová kampaň, která je ale plánována až na květen. „V březnu a dubnu jsme billboardy nenasadili, v této fázi kampaně je nepokládáme za efektivní ani z hlediska nákladů, ani vlastní komunikace. Billboardy mají smysl, až když voliči znají podrobnější program strany. Provedeno naopak je to pouhý populismus," říká volební manažer kampaně Vít Bárta. Věci veřejné si dále zachovají i bezplatnou Zelenou linku, kde poskytují sociální a právní poradenství a využijí také moderní elektronické komunikační prostředky.

Věci veřejné  spustily kampaň do poslanecké sněmovny již v lednu pomocí programových inzerátů, které se týkaly reformy zdravotnictví, sociálního systému nebo školství. Všemi programovými kapitolami se prolínají ekonomické návrhy VV, které se snaží reagovat na dopady hospodářské krize, aniž by dále zatěžovaly peněženky daňových poplatníků. Řada návrhů VV se následně objevila také v programech ostatních stran. „Věcem veřejným nejde primárně o moc, jak je nám stále podsouváno, ale o to, aby se změnily politické poměry v naší zemi. Korupce se stala normou, stejně jako to, že strany slibují modré či oranžové z nebe, a nakonec se vymlouvají na koaliční partnery. Politika je ale umění možného, toho lze dosáhnout i rozumnými kompromisy," říká předseda VV Radek John.

Hospodaření  VV v roce 2009 - mírná ztráta

V roce 2009, kdy se Věci veřejné poprvé zapojily do celorepublikové kampaně před volbami do Evropského parlamentu (EP), se náklady strany vyšplhaly na dosud rekordních bezmála 19 milionů korun. Tato částka zahrnuje i výdaje na zrušené předčasné volby do poslanecké sněmovny. Příjmy strany za stejné období plynuly z příspěvků drobných dárců, z nově zavedených členských příspěvků, ze státního příspěvku za volby do EP a především z darů od členů Klubu angažovaných podnikatelů (KAP). KAP v současné době tvoří čtyři soukromé osoby, které v roce 2009 přispěly Věcem veřejným celkovou částkou 9,4 milionu korun, z celkových 12 milionů, které byly přislíbeny. Zbylá část ve výši 2,6 milionu korun byla na účet Věcí veřejných připsána v lednu 2010.

„Nejvíce jsme utráceli za inzerci v tisku, což bohužel souviselo s tím, že se strana dlouhou dobu potýkala s naprostým mediálním nezájmem. Prezentovali jsme se rovněž v titulech Vydavatelství Pražan. Naštěstí jsme nikdy neplatili standardní ceníkové ceny, ale vždy částky v řádech desítek procent nižší, protože jsme dokázali využít objemových slev a objednávek v době, kdy ostatní naopak své kampaně rušili," říká finanční manažer strany Radim Vysloužil.

Rozdíl mezi příjmy a výdaji za rok 2009 ve výši 6,2 milionu korun je rozložen do dohodnutých splátkových kalendářů, část byla pokryta lednovým doplatkem od KAP. „Není to tak, že bychom byli špatnými hospodáři, kteří si nedovedou spočítat příjmy a výdaje. Měli jsme příslib další podpory od KAP, předpokládáme také vyšší příjmy strany z členských příspěvků a hlavně státní příspěvek za volby. Při 7% výsledku to dělá zhruba 38 milionů korun," dodává Vysloužil.

I v letošní kampani vsadí Věci veřejné na spolupráci s Vydavatelstvím Pražan, se kterým mají uzavřenu dohodu o exkluzivní spolupráci. Strana Věci veřejné jedná a začíná spolupracovat i s dalšími vydavateli regionálních titulů, např. časopisem Ostravak.

Platy třech poslanců pro Archu Chantal

Tři z členů Klubu angažovaných podnikatelů kandidují ve volbách do sněmovny na volitelných místech.  „O jejich osudu bude po Velikonocích jednat Konference VV v Brně. Pokud rozhodne, že není správné, aby sponzoři strany kandidovali, budou muset odstoupit," vysvětlil Radek John. Pokud dárci na kandidátkách zůstanou a dostanou se do sněmovny, vzdají se svých poslaneckých platů ve prospěch Nadace Archa Chantal. Patronka nadace Chantal Poullain - Polívková k tomu poznamenává: „Je to skvělá zpráva. Naše projekty se týkají primárně nemocničního prostředí, a to je v dnešní době na tom finančně velice špatně. Myslím, že by každý politik měl část svého platu věnovat na charitu."

Věci veřejné již darovaly Nadaci Archa Chantal 25 000 korun, což je plat předsedy finančního výboru Prahy 1, místopředsedy VV Jaroslava Škárky. Ten se jej pravidelně vzdává ve prospěch charitativních projektů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama