Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2020 9:28:45

Británie představila zákon zpřísňující propouštění odsouzených za terorismus!

Británie představila zákon zpřísňující propouštění odsouzených za terorismus!

Velká Británie zažila minulý týden teroristický útok, kterého se dopustil vyznavač islámské ideologie, předčasně propuštěný vězeň, odsouzený za teroristický čin.

Nová vláda premiéra Borise Johnsona na to zareagovala tím, že v nejbližší době předloží zákon, který výrazně zpřísní podmínky pro podmínečné propouštění odsouzených za trestné činy spojené s terorismem.

Hnutí SPD podporuje aktivity vlády Spojeného království, která vzešla po předčasných prosincových volbách v roce 2019, v souvislosti s návrhy nových zákonů k imigraci. Tím premiér Boris Johnson se svým kabinetem splní svůj předvolební slib, že připraví a uvede do praxe zákony zpřísňující nelegální imigraci. Bohužel Británie byla pro imigranty (tak jako Německo a Francie) nejžádanější zemí, kde se chtěli usadit a čerpat štědré sociální dávky. Většina z nich jsou vyznavači islámské ideologie a někteří z nich pak mají na svědomí řádu teroristických útoků v různých zemích, ke kterým se hrdě hlásí.

V metropoli Spojeného království se v uplynulých letech událo několik teroristických útoků, při nichž umírali lidé. Předposlední případ se stal na konci loňského listopadu, kdy útočník (předčasně propuštěný vězeň) ubodal na mostě London Bridge dva lidi. V červnu 2017 zemřelo osm lidí, když teroristé tři z nich rovněž na London Bridge srazili autem a pět dalších ubodali v tržnici Borough Market. Policie trojici útočníků zastřelila. V březnu téhož roku najel útočník do chodců na mostě Westminster Bridge a čtyři z nich zabil. Než ho strážci zákona zastřelili, ubodal také policistu. Poslední případ se odehrál minulou neděli v Londýně, kdy zaútočil nožem na kolemjdoucí osoby muž, který byl jen deset dní předtím předčasně propuštěn z věznice, kde si odpykával trest za držení teroristických materiálů. Soud jej v prosinci 2018 odsoudil na tři roky a čtyři měsíce odnětí svobody poté, co se u něj našly materiály popisující výrobu výbušných zařízení a další dokumenty obsahující propagandu teroristických organizací včetně Islámského státu. Záchranáři po útoku zasahovali u tří zraněných lidí. Dvě ženy byly po ošetření propuštěny z nemocnice, pobodaný muž je v kritickém stavu. Útočníka policisté po incidentu zastřelili a následně byla zjištěna jeho totožnost. V pachateli byl zjištěn předčasně propuštěný vězeň za teroristický čin dvacetiletý Sudesh Amman. Podle deníku The Guardian uvedl vyšetřovatel, který se před dvěma lety na Ammanově zatčení podílel, že Amman měl silnou inklinaci k násilí, chtěl se stát mučedníkem a byl fascinován smrtí ve jménu terorismu, což prý bylo zřejmé z obsahu zápisníku zabaveného u něj doma. Též nabádal i svou tehdejší přítelkyni a požadoval od ní, aby setnula hlavu svým rodičům, kteří nejsou muslimové.

Britská vláda se chystá předložit zákon, který by razantně zpřísnil podmínky pro podmínečné propouštění odsouzených za trestné činy spojené s terorismem. Tyto plány vlády představil v Dolní sněmovně ministr spravedlnosti Robert Buckland, který tak reagoval na teroristický útok spáchaný minulou neděli předčasně propuštěným vězněm. Podle dosavadní praxe mají všichni odsouzení v Británii nárok, za splnění daných podmínek, na využití předčasného propuštění poté, co si odpykají polovinu uloženého trestu. Buckland zákonodárcům řekl, že kabinet chce změnit pravidla tak, aby lidé odsouzení za trestné činy spojené s terorismem mohli požádat o propuštění až po odsloužení dvou třetin trestu. Jejich žádost má potom vždy posuzovat komise pro podmínečné propuštění, která má zkoumat, jaké riziko by jejich pohyb na svobodě znamenal pro veřejnost. Vláda také bude posuzovat, zda je maximální délka trestů za terorismus dostatečná.

Hnutí SPD plně podporuje tyto kroky britské vlády, spočívající v přehodnocení trestů za teroristické útoky, s cílem jejich zpřísnění. Teroristické útoky nepatří do naší společnosti, a proto musíme udělat vše, abychom je eliminovali.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama