Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2020 9:41:47

Chtěli jsme jasnou zákonnou deklaraci o dobrovolnosti očkování proti COVID-19!

Chtěli jsme jasnou zákonnou deklaraci o dobrovolnosti očkování proti COVID-19!

V Poslanecké sněmovně neprošel pozměňující návrh hnutí SPD, který by jasně deklaroval, že bude očkování pouze dobrovolné a nebude v žádném případě omezovat základní lidská práva a svobody v případě odmítnutí očkování.

Minulý pátek 4. prosince 2020 v rámci 72. schůze Poslanecké sněmovny proběhlo ve zkráceném jednání schvalování vládního návrhu zákona řešícího distribuci očkovací látky proti onemocnění COVID-19. Poslanci za hnutí SPD tento návrh nepodpořili, neboť nebyl schválen náš pozměňující návrh deklarující dobrovolnost a odstraňující možnou diskriminaci neočkovaných osob. Hlasovali jsme proti přijetí tohoto návrhu zákona také proto, že vakcína musí být navíc schválena a distribuována do unijních zemí pouze na základě rozhodnutí Evropské komise.

Hnutí SPD velmi mrzí, že v rámci zkráceného projednávání vládního návrhu zákona o distribuci léčivých přípravků obsahujících očkovací látku proti onemocnění COVID-19 neprošel o jeden hlas návrh poslanců hnutí SPD předložený Karlou Maříkovou. Z 95 přihlášených poslanců (Sněmovna jedná v polovičním počtu) k hlasování bylo pro pouze 47 (pro přijetí bylo třeba 48) a tak byl pozměňující návrh k tomuto sněmovnímu tisku zamítnut. Návrh SPD nepodpořili poslanci z vládní koalice ANO a ČSSD, dále předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a poslanec České pirátské strany Lukáš Černohorský.  

Pozměňovací návrh hnutí SPD byl veden s cílem zabránit tomu, aby byl v České republice umožněn vznik lidí dvou kategorií – očkovaných a neočkovaných proti COVID-19 s odlišnými právy a povinnostmi. Vládní návrh tohoto projednávaného zákona vzbuzuje u velké části veřejnosti značné obavy, které jsou vyvolány nejasnými podmínkami ve vztahu k tomu, jak bude postupováno vůči osobám, které se nebudou chtít naočkovat vakcínou proti nemoci Covid-19, a to zejména vzhledem k rychlému vývoji vakcíny. Panují rovněž pochyby o možných vedlejších účincích vakcíny, neboť tato vakcína nemá zatím žádnou oporu známou z tradičního očkování. Jedná se totiž o RNA vakcínu, jejíž účinná látka je nesena v lipidové nanočástici. Takto konstruovaná vakcína nebyla doposud nikdy u lidí používána, a proto existují oprávněné obavy z její bezpečnosti, kterou neumíme z dosavadního očkování jakkoliv odhadnout, a proto navrhujeme ponechat vakcínu proti Covid-19 pouze v dobrovolném režimu.

Z důvodu možných forem diskriminace osob neočkovaných těmito vakcínami je třeba stanovit opravdu široký rozsah práv, který musí být nutně zachován, neboť nelze předvídat možné nápady jejich omezení ze strany jak současné vlády, tak vlád budoucích, a hlavně ze strany Evropské unie. Zde jako příklad uvedu australské aerolinky Qantas, které veřejně nadnesly možnost odmítnout pasažéry, kteří nebudou očkováni, nebo nebudou mít u sebe „covid pas“. Takovýchto případů bude narůstat a právě proto jsme navrhli pozměňovací návrh, spočívající k doplnění toho vládního návrhu zákona, který jsme navrhli rozšířit: „…skupiny pojištěnců a lhůty pro dobrovolné očkování jednotlivých skupin pojištěnců stanoví vláda nařízením; neúčast na takovém očkování nesmí mít za důsledek omezení výkonu lidských práv a základních svobod ani hospodářských, sociálních a kulturních práv ve smyslu Listiny základních práv a svobod ani jakékoli jiné formy diskriminace jedince neočkovaného takovou očkovací látkou.“

Na vládním návrhu výše zmiňovaného zákona nám též vadí, že nákup očkovacích látek proti novému koronaviru SARS-CoV-2 je centralizován ze strany Evropské komise, která bude zajišťovat rozdělení mezi jednotlivé členské státy. Evropská komise uzavřela dohodu se všemi členskými státy tak, aby mohla jejich jménem jednat s výrobci kandidátních vakcín. Ve smlouvě se mj. členské státy zavazují k tomu, že nebudou individuálně jednat s výrobci a podrývat tak společnou vyjednávací pozici EU, čímž je podle nás omezena suverenita unijních zemí.

Hnutí SPD nepodpořilo hlasy všech 10 přítomných poslanců výše uvedený vládní návrh, neboť jasně neříká, že bude očkování pouze dobrovolné, čímž by bylo striktně vyloučeno možné porušování lidských práv a svobod v případě odmítnutí očkování, a též omezuje naší národní suverenitu (o nákupu vakcíny a distribuci bude rozhodovat pouze Evropská komise).
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama