Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2020 9:19:56

Hnutí SPD požaduje okamžitou demisi ministryně Jany Maláčové z ČSSD!

Hnutí SPD požaduje okamžitou demisi ministryně Jany Maláčové z ČSSD!

Elitní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od pondělního rána prováděli úkony trestního řízení v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky Ministerstva práce a sociálních věcí.

Hnutí SPD upozorňuje na to, že tyto zakázky spadají do gesce vrcholného managementu ministerstva a zákonitě za ně má nejvyšší zodpovědnost ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Z tohoto důvodu požadujeme rezignaci Jany Maláčové na funkci ministryně. Hnutí SPD také požaduje důkladné nezávislé prošetření této kauzy a objasnění zákulisí celého korupčního případu.

Situace na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) je nepřehledná ve vztahu k nakládání s finančními prostředky. Na to dlouhodobě upozorňuje ve svých zprávách Nejvyšší kontrolní úřad. Vše vyvrcholilo počátkem tohoto týdne, když detektivové s NCOZ ve spolupráci s dozorujícím Vrchním státním zastupitelstvím v Praze obvinili dva vrcholné manažery z MPSV, vše v souvislosti k probíhajícímu a plánovanému zadávacímu řízení za veřejné zakázky MPSV, konkrétně zakázky na informační systémy na výplatu sociálních dávek. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že jsou trestně stíhané dvě osoby pro zločiny pletichy při zadání veřejné zakázky a zneužití pravomoci úřední osoby. Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze informaci doplnil tím, že trestní stíhání dvou fyzických osob je vedeno pro zločin pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži podle § 257 odst. 1 písm. b), odst. 3 písm. b) trestního zákoníku a přípravu zločinu zneužití pravomoci úřední osoby podle § 20 odst. 1 trestního zákoníku k § 329 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. a, b) trestního zákoníku, a to v souvislosti s probíhajícím zadávacím řízením na veřejné zakázky MPSV. Pachatelům těchto zločinů je možné uložit trest odnětí svobody až na dvanáct let. Podle informací z médií je jedním z nich náměstek pro ekonomiku a informační technologie Jan Baláč (ČSSD) a druhým šéf oddělení bezpečnosti informací Karel Macek, který na MPSV zodpovídá za kyberbezpečnost.

Ministerstvo práce chystá už od roku 2014, tedy v době, kdy toto ministerstvo vedla Michaela Marksová (ČSSD), nový informační systém, který měl původně fungovat již od roku 2017 a měl stát 1,5 miliardy Kč. Nyní se počítá se spuštěním na začátku příštího roku s cenou zhruba o půl miliardy až miliardu vyšší. Jednou ze součástí jednotného resortního systému je systém pro vyplácení dávek. Kdo by ho měl od příštího roku provozovat, není ani po dvou tendrech jasné. Dvakrát prodlužovaná smlouva s nynějším dodavatelem, jímž je společnost OKsystem, vyprší začátkem roku 2021 a vykazuje řadu pochybení. Policisté z NCOZ souběžně se zásahem na MPSV prováděli úkony dle trestního řízení též ve společnosti OKsystem, kde zajistili podklady k nabídce do soutěže ministerstva práce. Ředitel a místopředseda představenstva společnosti Vítězslav Ciml uvedl, že zaměstnanci OKsystemu s policisty spolupracují a poskytují veškerou součinnost. Takže si počkejme, jak bude tato velmi závažná kauza dále pokračovat. Pevně věříme, že vyšetřovatelé prokáží svůj profesionální přístup a jejich vyšetřování nebude nikdo politicky ovlivňovat, neboť Policie České republiky je ze zákona apolitickou organizací.

Hnutí SPD je dlouhodobě nespokojeno s tím, jak je vedeno MPSV, které již po řadu let ovládá ČSSD. Na to, že jsou na tomto ministerstvu, které disponuje s nejvyššími finančními zdroji státního rozpočtu, problémy, neustále upozorňujeme. Mimo již zmíněných IT zakázek nemá toto ministerstvo přehledy o tom, kdo čerpá různé typy sociálních dávek a zda na ně má opravdu zákonný nárok. Stát tak přichází o značné finance, které by se daly využít někde jinde, např. převést do kapitoly důchodů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama