Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2024 7:25:16

Jednou z vládních priorit musí být rozhodnější pomoc našim zemědělcům!

Jednou z vládních priorit musí být rozhodnější pomoc našim zemědělcům!

Stejně jako v mnoha evropských státech, tak i v České republice sílí protesty zemědělců. Čeští zemědělci uvažují o zapojení do plánovaných celoevropských protestů letos v březnu.

Jednali o tom zástupci vedení Agrární komory s ministrem zemědělství Markem Výborným z KDU-ČSL koncem ledna a požádali ho o vládní pomoc zemědělcům. Podle agrárníků mají farmáři mnoho důvodů k nespokojenosti související s národní i evropskou politikou.

Hnutí SPD plně podporuje oprávněné zájmy našich zemědělců, kdy situace v České republice je pro zemědělce ještě mnohem těžší než v jiných unijních zemích, ve kterých sílí protesty zemědělců vůči prosazované politice EU. Těm vadí, že jsou vystavováni rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělci si stěžují také na levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii či ekologická pravidla a požadují výrazné navýšení dotačních titulů do zemědělství.

Na mnohé problémy upozornily již protesty zemědělců v Bulharsku, Maďarsku, Nizozemsku, Belgii, Polsku, Rumunsku či Slovensku. Nejvíce o sobě dávají vědět demonstrující zemědělci v Německu a Francii. Zde jenom zmíním, že právě zemědělci v Německu a ve Francii patřili mezi ty, kteří z dotačních programů EU čerpali v posledních deseti letech nejvíce peněz, naproti tomu naši zemědělci v porovnání s nimi pobírali minimální výši unijních dotací. Na tento nevyvážený stav rozdělování unijních dotací pro zemědělce naše hnutí dlouhodobě poukazuje, ale Fialova vláda vše přehlíží, a ani neřeší účinnou pomoc našim zemědělcům na národní úrovni.  

Vítáme iniciativu Agrární komory České republiky (AK), která vyzvala ke sjednocení všech zemědělců napříč republikou, a to bez ohledu na velikosti jejich obhospodařovaných ploch či výrobního zaměření. Trápí je zejména nízké ceny způsobené bezcelním dovozem obilovin, olejnin a dalších komodit na evropský trh v kombinaci s přehnaně ambiciózními environmentálními ambicemi Green Dealu. Zemědělci vítají opatření, jež přispějí ke zlepšení stavu životního prostředí, na kterém závisí jejich práce. Potřebují k tomu ale mít k dispozici adekvátní nástroje tak, aby byl chod hospodářství i nadále udržitelný. Náklady na produkci zvyšují stále nová pravidla, která zavádí Evropská unie a na národní úrovni je ještě zpřísňujeme. Současně ale nejsou zemědělcům nabízeny adekvátní kompenzace za jejich plnění. Též podporujeme snahy zemědělců, aby byl zásadně přepracován systém dotačních podpor zemědělství tak, aby byl srozumitelný, předvídatelný a spravedlivý.

Hnutí SPD podporuje požadavky zemědělců a vždy bude prosazovat vše, co bude prospěšné pro farmáře a všechny občany pracujícími v zemědělství v České republice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama