Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2019 10:13:57

Naši úctu si zaslouží všichni, kteří položili svůj život za naši republiku!

Naši úctu si zaslouží všichni, kteří položili svůj život za naši republiku!

Už je tomu 74 let, co byla osvobozena naše vlast od nacismu a byly ukončeny boje v rámci II. světové války. Je naší povinností nezapomínat na ty, kteří nejcennější obětí – svým životem – přispěli k jejímu ukončení a nám tak zabezpečili svobodu.

Hnutí SPD bude vždy prosazovat a podporovat vlastenectví našich občanů a prohlubovat u nich pocit národní hrdosti. Je to součástí národní kultury, kterou musíme udržet i pro další generace. To v minulosti prokázali naši předci a dědové v krizových situacích, mezi které řadíme i obě světové války. Řada z nich v těchto válkách za naši vlast položila své životy.

V těchto květnových dnech si znovu, jako každý rok připomínáme ukončení druhé světové války a osvobození naší republiky od nacismu. Vlastní osvobození Československa od německých okupantů bylo v roce 1945 jednou z posledních událostí druhé světové války. Součástí osvobození Československa byla Pražská ofenzíva vedená Sovětským svazem z východní fronty, dále osvobození západních Čech americkou armádou a květnové povstání českého lidu. I v těchto posledních dnech bojů při osvobození naší republiky padlo mnoho příslušníků všech armád, kteří se na osvobození podíleli. V bojích padlo i mnoho civilistů.

Proto je naši povinností si s úctou připomínat ty, kteří položili své životy, a to nejenom při samotném osvobození naší republiky v květnových dnech roku 1945, ale v průběhu celé druhé světové války. V rámci ní se odhaduje, že celkové ztráty na životech představují více než 72 milionů lidí. Civilní oběti představují asi 47 milionů, včetně asi 20 milionů lidí, kteří zemřeli během války v důsledku hladu a nemocí. Vojenské ztráty představují asi 25 milionů, včetně 5 milionů válečných zajatců. Počet padlých československých vojáků se odhadují na 25 tisíc, polských vojáků 700 tisíc, maďarských vojáků okolo 300 tisíc a např. amerických vojáků padlo více jak 400 tisíc a o podobný počet vojáků přišlo Spojené království. O nejvíce vojáků v průběhu celé druhé světové války přišel Sovětský svaz, kde se uvádí počet kolem 9 milionů padlých vojáků. 

Mějme tento počet obětí stále na paměti, a nedopusťme, aby se takovéto strašné události ještě někdy v budoucnosti opakovaly. Připomínejme si události II. světové války a s úctou vzpomeňme na všechny padlé, protože naše svoboda byla vykoupena jejich životy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama