Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2024 8:24:09

Nesouhlasíme s rozhodnutím Ústavního soudu, který posvětil snížení důchodů!

Nesouhlasíme s rozhodnutím Ústavního soudu, který posvětil snížení důchodů!

Ústavní soud (ÚS) svým konečným rozhodnutím zamítl stížnost na zrušení snížení mimořádné valorizace penzí, přičemž mu nevadilo, že vláda rozhodla retroaktivně a zneužila stav legislativní nouze.

Hnutí SPD respektuje verdikt oznámený soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem, kterým ústavní soudci zamítli návrh na zrušení novely důchodového pojištění upravující valorizační schéma, kdy průměrný důchod měl podle standardního mechanismu růst kvůli vysoké inflaci o 1.770 korun, místo toho to ale bylo jen 760 korun. V hnutí SPD s rozhodnutím nesouhlasíme, jelikož jsme přesvědčeni, že se jedná o nepřípustné porušení zákazu retroaktivity a porušení zásady legitimních očekávání a právní jistoty.

Rozhodnutí Ústavního soudu bere hnutí SPD na vědomí, ale nesouhlasí s ním. Argumentace odůvodnění v této věci byla spíše politická a ekonomická, nikoli ústavně právní. Kloníme se naopak k názoru tří soudců Ústavního soudu, včetně původního soudce zpravodaje Jana Svatoně a někdejšího předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala, kteří jsou přesvědčeni, že zákon o snížení valorizace důchodů měl být jako protiústavní zrušen, a to zejména kvůli nezákonnému zneužití stavu legislativní nouze vládou při jeho projednávání a též kvůli retroaktivitě účinnosti zákona.

V této souvislosti máme plno otázek, které by se měly v rámci dodržování demokracie a ústavního pořádku řešit na té nejvyšší úrovni, tedy v obou komorách Parlamentu České republiky. Poslanci zastoupení v Poslanecké sněmovně se k volbě nových ústavních soudců nemohou vyjádřit a ani navrhovat možné kandidáty, neboť soudce Ústavního soudu jmenuje se souhlasem Senátu Parlamentu prezident republiky na dobu deseti let, přičemž opakování mandátu Ústava ČR nezakazuje. Předsedu a dva místopředsedy Ústavního soudu jmenuje prezident republiky samostatně z řad soudců Ústavního soudu.

Hnutí SPD bude dále stát na straně všech našich občanů a hájit jejich zájmy i v budoucnu. Prosím občany, aby si toto připomínali, až se budou rozhodovat, komu dají svůj hlas v následujících volbách v tomto roce, a hlavně v parlamentních volbách v roce 2025.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama