Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2023 7:19:00

Okradení důchodců, invalidů a sirotků vládou Petra Fialy je protiústavní!

Okradení důchodců, invalidů a sirotků vládou Petra Fialy je protiústavní!

Vládní poslanci protlačili Sněmovnou snížení peněz pro důchodce, invalidy a sirotky narychlo zpracovanou vládní novelou důchodového pojištění, která je v nesouladu s ústavním pořádkem.

V celém průběhu projednávání nebyly akceptovány stanovené zákonné postupy. Cíl se ale vládním poslancům podařil, kdy na základě nepřípustné retroaktivity ožebračili průměrně každého z více jak 2,8 milionu příjemců invalidních, starobních, vdovských a sirotčích důchodů jenom v tomto roce o částku ve výši 7.000 korun.  

Celý průběh projednávání novely vládního zákona o důchodovém pojištění v Poslanecké sněmovně byl ukončen tím, že zásadní snížení zákonné červnové valorizace bylo hlasy poslanců vládní pětikoalice schváleno. Už zbývalo jen to, aby si po skončeném hlasování všichni zatleskali, jakou dobrou práci udělali (to si ale nedovolili). Výsledek hlasování potvrdil jen jejich aroganci, jak oni pohlíží na ty nejzranitelnější osoby.

Všichni poslanci za hnutí SPD hlasovali proti přijetí této silně asociální a protiústavní novely zákona, snižující zákonnou valorizaci. Nyní jenom zmíním některé nestandardní postupy jednání, které si koaliční poslanci pod taktovkou předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové připravili a v rámci projednávání této vládní novely zákona na sílu zrealizovali, aniž by respektovali zásady slušného jednání, etiky a demokracie. Hned v úvodu jednání Sněmovny poslanci pětikoalice znásilnili jednací řád v rozpravě zkrácením řečnické doby poslancům bez přednostních práv při potvrzování trvání stavu legislativní nouze na 2 krát 5 minut a neumožnění vystoupení 66 poslancům, kteří byli přihlášeni do rozpravy, včetně mé osoby. Stejně tak postupovali i při schvalování zkráceného jednání.    

Poslanci hnutí SPD ve Sněmovně pět dní obstruovali (téměř 100 hodin) za využití všech možností, které nám dává zákon upravující jednací řád Sněmovny (podali jsme více jak 100 písemných pozměňovacích návrhů). Našim cílem bylo, aby tato novela připravující naše důchodce o jejich peníze, na které jim vznikl zákonný nárok, nebyla schválena. Jednání ve Sněmovně vyvrcholilo v pátek v pozdních hodinách, kdy jsme museli obsadit společně s poslanci za hnutí ANO řečnický pult, protože nás celá vládní pětikoalice v rozporu s jednacím řádem chtěla umlčet a to zkrácením řečnické doby pro poslance s přednostním právem. Nakonec musela Fialova vláda ustoupit a vrátit nám možnost se vyjádřit. Občané tak měli alespoň možnost sledovat postoje našich „vládnoucích elit“ – kdy premiér Fiala ani nenašel odvahu v takto napjaté situaci vystoupit. 

V hnutí SPD si všech našich slušných a pracujících občanů vážíme a chováme úctu ke všem příjemcům důchodů včetně invalidních osob a sirotků. Vždy budeme stát na jejich straně a uděláme vše proto, aby své finanční prostředky, o které byli nezákonně připraveni, dostali zpět. V této věci chceme podat ústavní stížnost s návrhem na zrušení celé vládní novely o důchodovém pojištění.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama