Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2021 8:20:22

Podpořili jsme zavést do ústavního zákona právo bránit život i se zbraní!

Podpořili jsme zavést do ústavního zákona právo bránit život i se zbraní!

Minulý týden byl v Poslanecké sněmovně zařazen na program jednání senátní návrh ústavního zákona, kterým se mění Listina základních práv a svobod na právo bránit život i se zbraní.

Hnutí SPD dlouhodobě bojuje za posílení práv našich občanů v legální držení zbraní a ochrany svého majetku, a proto všichni poslanci za hnutí SPD v rámci prvního čtení podpořili navrženou senátní změnu ústavního zákona České republiky spočívající v tom, že v článku 6 Listiny základních práv a svobod, vyhlášené usnesením předsednictva České národní rady č. 2/1993 Sb., jako součást ústavního pořádku České republiky, se na konci odstavce 4 doplňuje věta: „Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon.“

Navrhovaná změna zavádí ústavní zakotvení práva na obranu i se zbraní a vzhledem k významu práva na život, které je právo nejzákladnější, protože bez života ostatní práva člověka nemohou být naplněna, považujeme za správné symbolicky povýšit toto právo na úroveň ústavní, což má i význam v tom, že lidé se mohou ochrany základních práv dovolávat v rámci ústavní stížnosti u Ústavního soudu. Návrh dává ústavní rozměr právu každému bojovat o svůj život i za užití zbraně proti útoku, čímž symbolicky do ústavního pořádku převádí morální zásadu, že zlu, což je i útok na život a zdraví člověka, se nemá ustupovat, ale naopak se vůči němu aktivně bránit.

Hnutí SPD podporuje tuto novelu ústavního zákona, neboť stále sílí tlak Evropské unie na odzbrojování a omezování legálních držitelů zbraní, což je pro nás nepřijatelná věc. Právo legální držení zbraně a větší možnosti obrany své i svého majetku definované v ústavním zákoně tak přispěje i k většímu posílení pocitu bezpečí našich občanů.

Zde je na místě připomenout, že jsme v této souvislosti podali v září 2019 do Poslanecké sněmovny zásadní návrh zákona, který dobře vystihuje název hesla „můj dům, můj hrad", k němuž ale vláda vydala zamítavé stanovisko. Tento návrh zákona posiluje institut takzvané nutné obrany. Návrhem tohoto zákona chceme předcházet situacím, ke kterým stále dochází. Když se někdo brání napadení nebo si chrání svůj majetek proti pachateli, který vnikne neoprávněně na jeho pozemek, a ještě překoná úmyslně překážku bránící ke vstupu, tak se ještě posuzuje, zdali se bránil přiměřeně. V těchto případech by měl být poškozený vždy v právu.

Tento náš návrh novely trestního zákoníku je veden s cílem posílení institutu nutné obrany, spočívající v poskytnutí občanům vyšší míru jistoty a bezpečnosti, aby se nemuseli obávat použít adekvátní nástroje a prostředky, když někdo poruší jejich domovní svobodu, bude se snažit vniknout do jejich obydlí a vyvolá v nich pocit, že může ohrozit jejich zdraví nebo dokonce život.

Hnutí SPD prosazuje politiku pro slušné a řádné občany, kteří si zaslouží, aby se v naší zemi cítili bezpečně, a aby byla právně zajištěna jejich ochrana zdraví a majetku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama