Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2019 8:20:04

Připomenutím minulosti neustále bojujeme za demokracii a národní suverenitu!

Připomenutím minulosti neustále bojujeme za demokracii a národní suverenitu!

O minulém víkendu jsme si připomněli 30. výročí pádu Berlínské zdi a s úctou vzpomněli na všechny ty, kteří se stali obětmi komunistického režimu, který do roku 1989 určoval politiku jak u nás, tak i v dalších zemích střední a východní Evropy.

Hnutí SPD vyjadřuje upřímnou úctu všem obětem komunistického režimu, který tvrdě udržoval svou vládnoucí sílu ve státech střední a východní Evropy, včetně naší republiky. Tento režim tvrdě potlačoval demokracii jako takovou a v žádném případě nezaručoval občanům žijícím v těchto zemích jejich osobní svobodu a samotným jednotlivým státům bránil v jejich národní suverenitě, neboť vše bylo podřízené totalitnímu režimu řízenému ze Sovětského svazu. U nás měla po tuto dobu vše pod kontrolou Komunistická strana Československa a jejím nástrojem k udržení státní moci byla také Státní bezpečnost (StB). Ať nám tyto vzpomínkové dny slouží k tomu, abychom si uvědomili, že svoboda národa je to, co musíme našim dalším generacím zachovat. Novou formu totality spatřujeme v Evropské unii, která nám určuje, co je v zájmu především Evropské unie a to opět i na úkor naší demokracie a národní suverenity.

V sobotu 9. listopadu uplynulo již 30 let od pádu Berlínské zdi, který přispěl k ukončení totalitních komunistických vlád v zemích střední a východní Evropy, včetně Československé socialistické republiky. V Berlíně tato zeď tvořila hranici mezi Německou demokratickou republikou (NDR) a Spolkovou republikou Německo (SRN). Zeď patřila mezi nejvýznamnější symboly studené války, neboť nerozdělovala jenom Berlín, ale i Německo a Evropu. Její zbudování upevnilo nepropustnost hranic mezi státy východního bloku a okolními státy a stala se nedílnou součástí tzv. železné opony. V Berlíně tato zeď, která byla vybudována v roce 1961 a byla dlouhá kolem 160 kilometrů, tvořila hranici mezi Německou demokratickou republikou (NDR) a Spolkovou republikou Německo (SRN). Během prvního víkendu po jejím zboření v roce 1989 prošly do SRN přes dva miliony lidí. Tím byl dán impuls ke svržení totalitního komunistického režimu v ostatních zemích, který byl zdárně dokončen i v naší republice.

Symbolicky se tak v den 30. výročí od pádu Berlínské zdi sjeli na místo, kde zeď stála, prezidenti zemí V4 k uctění této památky, kterou zaštítil současný německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Za Českou republiku se oficiálních oslav zúčastnil prezident Miloš Zeman, který se spolu s hlavami států ostatních zemí Visegrádu (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) zúčastnil přijetí německým prezidentem na zámku Bellevue. Následně se i spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou zúčastnil hlavního vzpomínkového aktu u památníku této zdi v ulici Bernauer Strasse. Při této příležitosti zazněly krátké projevy dětí z visegrádských zemí.

Hnutí SPD v souvislosti s tímto výročím pádu Berlínské zdi apeluje na všechny občany, aby si uvědomovali, že svoboda občanů a národní suverenita je priorita, kterou je potřeba neustále prosazovat. Pád Berlínské zdi přispěl ke konci komunistické totality, neboť každá vynucovaná totalita je velmi nebezpečná. Velké naděje a očekávání občanů spojené se svobodou a demokracií se však nenaplnily. Jako současnou novou totalitu vnímá naše hnutí SPD Evropskou unii, která našim občanům prostřednictvím svých úředníků diktuje, co máme a nemáme dělat a opět nám tak bere národní suverenitu. V časech komunistické totality jsme nebyli a naneštěstí ani dnes nejsme suverénním státem, což by si naše republika zajisté zasloužila.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama