Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2020 9:23:41

Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu jde do finále!

Rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu jde do finále!

Ve středu byl ve Sněmovně s velkou podporou poslanců hnutí SPD ve třetím čtení schválen návrh změny Ústavy, který rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu s odkazem na změnu zákona o NKÚ.

Hnutí SPD vnímá NKÚ jako solidního a důvěryhodného partnera a poskytovatele nezávislé a objektivní zpětné vazby v souvislosti s fungováním našeho státu, kdy na základě svých pravomocí poskytuje validní informace o hospodaření státu s veřejnými prostředky a majetkem. Tyto informace jsou důležité pro parlament a vládu jako orgány odpovědné za správnou kontrolu a hospodaření s veřejnými prostředky a zároveň by měly být přístupné pro širokou veřejnost z důvodu fungování vnější kontroly jako takové všemi občany.

Optimalizace činností NKÚ již byla v minulosti několikrát řešena, podstata legislativních změn ale neumožnila procesy v NKÚ zefektivnit. Veřejné prostředky jsou pouze jedny a nelze mezi nimi vytvářet umělou bariéru. Je proto potřeba, aby nejvyšší auditní instituce, tedy NKÚ mohla kontrolovat jak plnění příslušných zákonných norem, tak také co možná nejvíce finančních prostředků, které jsou v této zemi vynakládány. Je tedy potřeba, aby NKÚ v rámci své působnosti mohl kontrolovat také státní podniky, státní fondy, státní příspěvkové organizace, zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy, Českou televizi, Český rozhlas, Českou národní banku, atd.

V tomto volebním období by se již rozšíření pravomocí NKÚ mohlo stát skutečností, i když vyjednávání nebylo vůbec jednoduché. Aby mohlo mít rozšíření pravomocí NKÚ šanci, bylo potřeba udělat určité kompromisy a to tím, že byly z návrhu změny zákona o NKÚ pozměňujícími návrhy vyňaty obce s rozšířenou působností, které byly nahrazeny statutárními městy. Dále byly také z působnosti kontroly NKÚ vyňaty veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce. S vynětím všech těchto organizací jsme sice nesouhlasili, ale nechtěli jsme, aby byl návrh zákona zamítnut.

Hnutí SPD dlouhodobě podporuje myšlenku rozšíření pravomocí NKÚ, jelikož je třeba, aby se stát a ti, kteří ho spravují, chovali jako řádní hospodáři. Občané odvádí státu nehorázně vysoké daně, za které je žádoucí požadovat veškeré služby státu beztoho, aniž by se s finančními prostředky zbytečně mrhalo, nebo aby se někdo na úkor občanů nezákonně obohacoval.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama