Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2023 10:19:23

S hlubokou úctou vzpomínáme na oběti z vyhlazené obce Lidice!

S hlubokou úctou vzpomínáme na oběti z vyhlazené obce Lidice!

Desátý červen roku 1942 zůstane černě zapsán v historii naší republiky. Německými okupanty byla vypálena a zcela srovnána se zemí obec Lidice v okrese Kladno.

Vyhlazení Lidic bylo součástí německého teroru rozpoutaného po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Celkem bylo vyvražděno 340 lidických obyvatel.

Hnutí SPD je vlastenecké hnutí hájící národní zájmy, které respektuje naši historii, kulturu a tradice. Trvale prosazujeme a podporujeme všechny formy vlastenectví našich občanů, s cílem prohlubování jejich pocitu národní hrdosti. Na naše občany, kteří prokázali svou lásku k vlasti i za cenu svých životů, nesmíme nikdy zapomenout, a jejich odkaz musíme předávat našim dalším generacím. Mezi ně bezesporu patří i všechny lidické oběti z června roku 1942.

V osudný den 10. června 1942, kdy v obci Lidice žilo kolem pěti set obyvatel, bylo jednotkami SS a německé policie pod vedením K. H. Franka zastřeleno 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy byly následně převezeny do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v německém nacistickém koncentračním táboře Chelmno na území okupovaného Polska. Celkem 82 dětí z Lidic bylo v tomto koncentračním táboře udušeno v pojízdných plynových komorách.

Po konci druhé světové války se z koncentračních táborů vrátilo zpět 143 lidických žen a po velkém úsilí se podařilo najít také 17 dětí, které nacisté odvezli do Německa na převýchovu. Tři roky od tragédie – 10. června 1945 slíbil prezident Edvard Beneš, že Lidice znovu obnoví. Nová obec stojí jen nedaleko té původní.

Věnujte s námi v den 81. výročí lidické tragédie tichou vzpomínku jejím obětem. V sobotu dopoledne položí zástupci Regionálního klubu hnutí SPD Středočeského kraje v rámci pietního aktu věnec u hromadného hrobu. Lidické oběti nám připomínají hodnoty, za které je nutné bojovat i v těch nejtěžších chvílích a je naší vlasteneckou povinností chovat ke všem z nich hlubokou úctu a vzpomínku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama