Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2024 9:47:56

Zásadně odmítáme protiústavní zákon o korespondenčních volbách!

Zásadně odmítáme protiústavní zákon o korespondenčních volbách!

V příspěvku bych rád podal informaci veřejnosti, proč hlavní prioritou současné vlády v čele s premiérem Fialou je protlačit v co nejkratším termínu Sněmovnou návrh zákona o korespondenčních volbách a to již pro parlamentní volby v roce 2025.

Hnutí SPD jednoznačně a dlouhodobě odmítá snahy vládní pětikoalice o zavedení korespondenčního hlasování pro naše občany žijících v zahraničí. Skupina zpracovatelů, poslanci z vládnoucí pětikoalice předložila tento návrh Sněmovně dne 7. 12. 2023 a jeho projednání bylo navrženo na pořad 88. schůze Poslanecké sněmovny, hned v prvním týdnu jednání Sněmovny v tomto roce. Jako by nebyla jiná důležitá témata, která by se měla hned v úvodu roku projednávat. Celou řadu těchto pro občany důležitých témat, jejichž řešení by všem slušným a pracujícím občanům, rodinám s dětmi, zdravotně postiženým občanům a seniorům zabezpečilo zvýšení kvality života, jsme navrhovali zařadit jako jednotlivé body na program jednání Sněmovny. Všechny tyto návrhy nám vládní poslanci zamítli projednat. Pro ně bylo hlavní, že ve středu 18. ledna se začal projednávat návrh na zavedení korespondenčních voleb. Tento návrh přitom ani neprojednala Legislativní rada vlády. Příslušný návrh zákona je navíc předkládán neregulérním způsobem, protože jde o novelizaci dosud neúčinného zákona o správě voleb.

Zde je na místě položit otázku, na kterou zná odpověď celá vládní pětikoalice ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, ale nikdo z nich veřejně nepřizná, proč se snaží tento návrh zákona tak rychle protlačit, kdy chtějí docílit, aby začal co nejdříve platit, konkrétně již pro parlamentní volby 2025. Protlačením korespondenční volby si chce vládnoucí pětikoalice zajistit potenciální voliče, neboť celkem by tak mohlo v zahraničí volit až 600 tisíc Čechů, jejichž hlasy by mohly být pomyslným jazýčkem na vahách pro výsledky voleb. Jedná se tedy o pokus zmanipulování systému voleb ku prospěchu vládních stran. Proto je pro vládní poslance důležité mít zákon odsouhlasený Sněmovnou, neboť dobře vědí, že Senát i prezident plně korespondenční volbu podporují, a tak se očekává, že po Sněmovně už bude proces schválení velmi rychlý a bezproblémový.    

Ve středu ráno tak začal proces projednávání tohoto zákona a za všechny naše poslance z poslaneckého klubu mohu uvést, že ho v žádném případě nepodpoříme, k čemuž máme celou řadu pádných argumentů, a naši poslanci je uvádějí v rámci svých vystoupení. Zmíním jenom jeden jako příklad. Jedná se o závažný argument netechnického zabezpečení, kdy způsob korespondenčního hlasování nezaručuje demokratický a transparentní způsob voleb. V případě jeho zavedení hrozí narušení základního principu voleb, což je tajnost hlasování. Tento princip může být garantován pouze v případě osobní účasti, a to vhozením volebního lístku, po jeho úpravě za plentou, do volební urny, a kontrolovatelný nezávislou volební komisí složenou z delegátů různých politických subjektů a zástupců občanů České republiky, které se voleb účastní.

Jsme přesvědčeni, že vládními stranami navržené korespondenční hlasování představuje útok na samotné základy svobodné politické soutěže a legitimitu voleb. Též umožňuje rozsáhlé manipulace při sčítání odevzdaných hlasů, což už se v zahraničí stalo. Navrhovaný způsob korespondenční volby porušuje veškeré klíčové zásady volebního práva zakotvené v Ústavě ČR, kterými jsou mj. rovnost, přímost a tajnost hlasování, a proto říkáme jasné NE pro jeho schválení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama