Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2021 9:51:54

Zásadně odmítáme snahy EU ve věci potlačování národní suverenity!

Zásadně odmítáme snahy EU ve věci potlačování národní suverenity!

Evropská unie nechce připustit, aby si jednotlivé členské země prosazovaly politiku v zájmu národních zájmů, a proto hledá nástroje, pomocí kterých se pokouší tomu pro ni nežádoucímu stavu předejít.

Toto tvrzení dokládá příklad z Maďarska týkající se nevládních organizací.   

Hnutí SPD zásadně odmítá snahy EU ve věci potlačování suverenit jednotlivých členských států, včetně naší republiky. Jako vlastenecké a demokratické hnutí vedeme na té nejvyšší úrovni v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR nekompromisní politický zápas za nezávislost a suverenitu českého státu, neboť se domníváme, že současná podoba evropské integrace záměrně cílí na likvidaci národních států a národů Evropy. V rámci oslabování suverenit jednotlivých členských států předkládá EU různé nástroje, jak toho dosáhnout. Jedním z nástrojů je zavedení tzv. principu právního státu.

Evropská komise coby vrcholná instituce EU už několik let vede s Maďarskem a Polskem řízení, neboť se domnívá, že zde dochází k porušování evropských hodnot. Vytýká jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace. EU se proto chystá proti těmto zemím uplatnit svou moc, a to formou různých sankcí, viz například krácením přidělených finančních prostředků z unijní pokladny, do které povinně přispívají všechny státy EU. To, že v tomto záměru EU nepoleví, je skutečnost, že Evropská komise dala dne 18. února 2021 Maďarsku dva měsíce na změnu zákona o financování nevládních organizací, který podle loňského verdiktu Soudního dvora Evropské unie porušuje unijní předpisy. Pokud se vláda premiéra Viktora Orbána soudnímu rozhodnutí nepodrobí, čeká Maďarsko finanční postih. Maďarsko v roce 2017 zpřísnilo dohled nad organizacemi financovanými ze zahraničí, a to z důvodu stále větší podpory těch, za kterými stál miliardář George Soros, prosazující odpor proti politice Viktora Orbána. Nevládní organizace, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (přibližně 550 tisíc korun), se musejí povinně registrovat, a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích. Dotčené spolky musejí rovněž na webových stránkách výslovně uvádět, že jsou finančně podporované ze zahraničí. Soudní dvůr EU ve svém verdiktu konstatoval, že se jedná o „diskriminační a neodůvodněné omezení“, které je v rozporu se základními právy včetně ochrany osobních údajů a svobody sdružování.

Toto rozhodnutí s velkou radostí okomentovala šéfka evropské kanceláře Amnesty International Eve Geddieová, která mimo jiné řekla: „Ostudné otravování nevládních organizací v Maďarsku pokračuje už příliš dlouho.“ Varování ze strany Evropské komise považuje za důležitý krok k tomu, aby maďarské úřady učinily své odpovědnosti zadost. „Vláda v Budapešti musí zákon okamžitě zrušit a ukončit svoji očerňující kampaň namířenou proti nevládním organizacím.“ Agentura DPA též citovala vyjádření místopředsedkyně EK Věry Jourové: „Evropský soudní dvůr byl jednoznačný – maďarskou vládou uvalená omezení na financování organizací občanské společnosti nejsou v souladu s právem EU, nevládní organizace jsou nepostradatelnou součástí demokracie, musíme je podporovat, nikoliv je potlačovat.“ Komise, ve které zastává Eva Jourová funkci místopředsedkyně, má v EU na starosti dohled nad dodržováním evropského práva. Podle DPA je nově zahájené řízení s Budapeští znamením toho, že komise ztrácí se středoevropskou zemí trpělivost. EK v uplynulých letech podala na Maďarsko několik žalob, kterým unijní soud vyhověl. Týkaly se zejména azylové a migrační politiky. V této souvislosti zmíním spor o platnosti Benešových dekretů, a zajisté tušíte, jaké zájmy by asi hájila Eva Jourová, která v EK zastupuje Českou republiku.

Hnutí SPD prosazuje suverenitu naší republiky, ve které jsou naši občané a jejich zájmy vždy na prvním místě. Nechceme být podřízeni Evropské unii, a proto prosazujeme naše vystoupení z EU na základě výsledků referenda. Občané by si měli sami rozhodnout, zda chtějí, aby naše republika byla součástí EU, či nikoli. Za naše hnutí SPD zní jednoznačně NE.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama