Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2020 7:14:44

Zásadním způsobem odmítáme přijetí eura Českou republikou!

Zásadním způsobem odmítáme přijetí eura Českou republikou!

Hnutí SPD je od svého založení zásadně proti přijetí eura v České republice, neboť jsme přesvědčeni, že euro nelze udržet v tak rozdílných ekonomikách, jako je Německo, Itálie, Rumunsko nebo Řecko.

Navíc důsledky propadů ekonomik v souvislosti s nemocí covid-19 silně zasáhly rozpočty všech zemí Evropské unie a způsob dalšího přerozdělování společných peněz ještě není stanoven. Každá země povinně odvádí do unijní pokladny stanovené finance, a tudíž chce následně získat od EU co nejvyšší částku. Členské země si také samy chtějí určovat, na co přidělené unijní finance použijí a jaké projekty chtějí realizovat, ne direktivně plnit příkazy bruselských úředníků. V hnutí SPD tvrdíme, že stávající EU je katastrofou a zcela utopistickým nereálným projektem, jehož nechceme být součástí. Pokud vystoupíme z EU a zůstane nám koruna, nepotřebujeme být v žádné fiskální unii, protože peněžní politiku si budeme určovat my podle našich zájmů a kdykoli ji můžeme s partnerskými státy po vzájemné dohodě koordinovat. V České republice chceme mít českou korunu. Naše nabízená reálná alternativa pro Českou republiku je zcela jasná a pochopitelná, spočívá ve vystoupení z EU na základě referenda a je vedena s cílem vybudování bezpečné, spravedlivé, prosperující a suverénní země.

Jsme rádi, že i Česká národní banka vstup do eurozóny dlouhodobě nepodporuje a české vládě jí nedoporučuje. Tato instituce každoročně posuzuje připravenost země na vstup do eurozóny a opakovaně české vládě zasílá stanovisko, aby na přijetí eura nespěchala. V minulých letech uváděla jako hlavní překážku nedostatečnou konvergenci, tedy přibližování ČR k ekonomické úrovni EU. Česká republika se tak řadí k osmi členským státům EU, které zatím společnou evropskou měnu nepřijaly. Zatímco Dánsko si vyjednalo výjimku a euro zavádět nemusí, dalších sedm států se k tomuto kroku zavázalo. Kromě České republiky je na seznamu také Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Švédsko, Chorvatsko a Bulharsko. Nás velmi těší, že i naši občané zastávají odmítavý postoj k přijetí eura. Poslední větší průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) proběhl v minulém roce a potvrdil, že proti je 75 procent Čechů. Tento názor zaujímají naši občané dle průzkumů delší dobu a dokonce se jejich počet každým rokem o několik jednotek procent zvyšuje.

Euro není čistě ekonomický, ale je hlavně politický projekt, neboť členství v eurozóně je nutnou vstupenkou do pevnějšího jádra EU. My hájíme zájmy našich občanů, pro které by přijetí eura nebylo přínosem. Způsobilo by ještě větší destabilizaci ekonomiky a také ztrátu další části naší suverenity a samozřejmě také okamžité zdražování. K tomu si připočtěme pokračování krize eurozóny, která může vést až k jejímu případnému rozpadu. Problémem je i to, že přistoupením k navrhovaným ekonomickým podmínkám eurozóny se zužuje prostor pro ekonomické stimuly v určitých odvětvích a znesnadňuje tak proaktivní zaměstnaneckou politiku. V eurozóně je navíc běžné, že se nedodržují Maastrichtská kritéria a nastává tak chaos. Nedodržovaly je dokonce ani Francie a Německo. Z měnové unie se stala dluhová unie, kdy jedny státy musí ručit za jiné a občané těchto států musí ručit i za krachující banky. Díky tomu, že nemáme euro, nemusíme vydávat stamiliardy na záchranné mechanismy a občané se nemusí bát o své úspory.

Vstup do eurozóny a přijetí eura zásadním způsobem odmítáme a budeme proti tomu v Poslanecké sněmovně neustále bojovat. Evropská unie by naší republiku přijetím eura připravila o finanční suverenitu.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama