Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2013 18:29:16

Že by Senát Parlamentu České republiky podporoval korupci?

Že by Senát Parlamentu České republiky podporoval korupci?

Jak jinak si vysvětlit senátní zamítnutí návrhu zákona o ochraně lidí, kteří upozorní na nekalosti na svém pracovišti (neboli zákon o whistleblowingu) senátora Libora Michálka?

Pan senátor vycházel ze svých zkušeností, když v roce 2010 upozornil na údajnou korupci ve Státním fondu životního prostředí, kterému tehdy šéfoval. Celý případ tehdy vedl k jeho odvolání. První návrh zákona mu kolegové v srpnu vrátili k dopracování a ani tentokrát nebyli s návrhem spokojeni. Jak jsem se dočetl z 57 přítomných senátorů hlasovalo 32 proti návrhu, takže k přijetí důležité normy, kterou po nás žádá i Evropská unie, tak chyběly čtyři hlasy. Proč byl návrh zákona zamítnut? Někteří senátoři upozorňovali na údajné právní chyby a někteří, třeba senátor za modrého ptáka Jaroslav Kubera zase varoval, že si zákonem podpoříme udavače. Podle návrhu zákona je whistleblower osoba, která zjistí závažné protiprávní jednání, které je celospolečensky nebezpečné a osoba, která se snaží věci nejdříve napravit konstruktivní komunikací a celou věc vyřešit na pracovišti. Až kdyby mu hrozilo vyhození, požádal by o pomoc ombudsmana, který by mu mohl poskytnout roční ochranu. Podobný systém funguje v USA nebo Velké Británii. V Senátu ovládaném oranžovými květinami hlasovali proti všichni členové za modrého ptáka a také 18 z 33 senátorů oranžové květiny. Rozhodnutí sociálnědemokratických senátorů dokonce hájí i sám šéf oranžové květiny Bohuslav Sobotka. V předvolební kampani všechny strany vyhrožují transparentností a bojem proti korupci, ale na tomto příkladu je moc dobře vidět, že jsou to hlavně od modrého ptáka a oranžové květiny populistická gesta. Tyto dvě strany nikdy nic proti korupci neudělaly a ani neudělají. Stále o tom pořád jen básní a dělají si z lidí této země srandu. Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury prosazuje přímou demokracii s odvolatelností politiků, hmotnou, trestní a osobní odpovědnost všech politiků a zákon o obecném referendu. Dále budeme prosazovat zákon o prokázání majetku a to i zpětně.  
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama