Radek Uchytil

Leader Svobodných do krajských voleb v Libereckém kraji.
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2016 19:22:33

Proč máme nízké mzdy.

Proč máme nízké mzdy.

Může se Česká republika vrátit mezi bohaté země?

 



V poslední době se často objevuje srovnávání platů v různých zemích a následné nářky na nízkou úroveň českých platů. Následně se objevují různé sociálně-inženýrské recepty, ve formě minimálních mezd, vysokých nepodmíněných příjmů, odborových aktivit… které nějak nefungují.

Nejdříve se podíváme na to čím se odlišují státy bohaté od států chudých. Je to především poměr majetku, který vlastní stát a soukromého majetku občanů. Pokud by platilo to, že čím má stát větší majetek, tím je bohatší, potom by byla nejbohatší zemí na světě Severní Korea, která vlastní majetek veškerý. Ve skutečnosti patří mezi nejbohatší země třeba Švýcarsko, jehož majetek je ve srovnání s majetkem občanů zanedbatelný.

A nyní se dostáváme k jádru pudla, proč jsou občané bohatých zemí bohatí a proč mají tak vysoké platy. Aby mohli občané bohatnout, musejí jim po zaplacení povinných plateb (tím mám na mysli daně, poplatky, povinná pojištění a životní náklady) zůstat volné prostředky na investice do svého majetku, nebo k investicím na kapitálovém trhu. A to odlišuje bohaté země od chudých.

Nyní k výšce platů:

Pokud má váš majetek hodnotu deset milionů, nebudete ochotní přijmout práci za 10.000,- měsíčně, protože nebudete schopni z takové částky svůj majetek udržovat, natož zvelebovat. Nemajetný občan takovou práci přijme, ale nebude bohatnout. Nemajetného občana potřebují korporace, aby u nich pracoval, za co nejnižší mzdu.

Aby začali lidé v naší vlasti bohatnout, musejí se jim snížit životní náklady. Velkou část těchto nákladů určuje stát. Určuje je buď přímo, výškou daní a poplatků, nebo nepřímo, vydáváním směrnic, norem a regulací, které zvyšují ceny zboží. A přeborníkem ve vydávání regulací je EU.

Aby se Česká republika vrátila mezi nejbohatší země světa, musí snížit státní byrokracii a regulace, snížit daně tak, aby občané začali bohatnout. A bohatí občané vytvářejí tlak na růst platů.

Cestu bohatství nebo chudoby určují voliči tím koho volí. Zda jim vyhovuje cesta chudoby a závislosti na státu, nebo bohatství a svobody. Bohužel je cesta chudoby propagována ze strany státu, protože byrokracii současný stav plně vyhovuje.

Šepot svobody v halasu ”zařídíme a uděláme za vás” zaniká.

Přátelé, nastražíte uši?

Radek Uchytil

Kandidát Svobodných na hejtmana Libereckého kraje


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama