Mgr. Radim Turek

  • SOCDEM
  • Třinec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.10.2013 11:29:28 - mykeš

minimální mzda

Do Roku 2018 chcete zvýšit min. mzdu na 12.000. Není to jen čirý populismus?
1, jste zvoleni max. na 4 roky, pak budou volby-jak můžete slibovat prosadit něco za 5 let?
2, Kdybyste na tomto cíli začali pracovat již nyní, kde byste na to chtěli brát?
3, Pokud by se vám to podařilo, jaká pak podle vás bude nezaměstnanost?
4, Budou se následně zvyšovat i sociální dávky-podle mě na základě vaší politiky se totiž bude vyostřovat sociální napětí v důsledku zvyšujícího se počtu sociálních případů. Nemyslíte?
5, Myslíte si, že pro svůj návrh získáte podporu? U koho?
6, Proč vy kandidujete za ČSSD a máte taky nějaký předvolební trhák, na který lákáte voliče? I ČSSD podle mě potřebuje personální obměnu a vy jste mi docela sypatický

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.10.2013 8:06:48 - Mgr. Radim Turek

1.       Přibližně 760 tisíc lidí poctivě pracujících na plný úvazek je kvůli nízké minimální mzdě v ČR pod hranicí chudoby. Podle ČSÚ je hranice příjmové chudoby stanovena na 9 700 Kč a pohybuje se pod ní cca 18 % pracujících. Minimální mzda nepokrývá životní náklady v sociálně akceptovatelné míře a už vůbec nemotivuje k hledání práce (oproti využívání sociálních dávek). Postupné zvýšení minimální mzdy na 12 000 Kč počítá s růstem průměrné mzdy. Chceme dosáhnout celkového zvýšení mezd v ekonomice změnou hospodářské politiky vlády.  Investicemi chceme zvednout hospodářský růst. Ekonomika má určitou setrvačnost. Nějakou dobu trvá, než se nová opatření zavedou. Jejich efekty pak ale působí i v dalším volebním období. 5 let je přiměřená doba k dosažení postupného zvýšení minimální mzdy.

2.       Zvýšení HDP o 2% přinese dodatečné příjmy o 25-30 miliard korun navíc. Daňovými úpravami stabilizujeme veřejné finance. Pokusíme se narovnat ekonomicky nevýhodné platby za církevní restituce. Nedovolíme pochybné zakázky typu IT systémy MPSV, IZIPY, letadla CASA, atd., kterými utíkají miliardy korun ročně. Další desítky miliard utekly neschopností úředníků a politiků spravovat čerpání evropských fondů. To musíme změnit, aby se to neopakovalo i v dalším programovacím období. Jen v letošním a příštím roce vláda odhaduje, že Česku nenávratně propadne 70 miliard z evropských fondů. To je skandální. Z těchto prostředků se mohlo financovat mnoho investičních pobídek, mohlo být postaveno mnoho průmyslových zón, továren, logistických center. Tyto chyby nám berou tisíce pracovních míst.

3.       Nezaměstnanost chceme snižovat díky lepší hospodářské politice státu. Lidem se dnes nevyplatí za minimální mzdu pracovat. Není motivací. Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že vliv minimální mzdy na trh práce je pouze okrajový. V zemích, kde neexistoval institut minimální mzdy a byl zaveden, nezaměstnanost klesala, např. Velká Británie (nezaměstnanost  po zavedení minimální mzdy klesla ze 6 % v roce 1999 až na 4,8 % v roce 2001). Baltské země, které velmi rychle rostou, mají poměr mezi minimální a průměrnou mzdou vyšší než my (pobaltské státy cca 40 %, ČR 32 %).

4.       Počet sociálních případů a příjmové chudoby by se měl snižovat a sociální napětí ve společnosti tudíž klesat.

5.       Záleží na výsledku voleb. ČSSD vládla dvakrát a během těchto vlád si dokázala zajistit podporu pro své programové priority. Pokud bude ČSSD vládní stranou, dokáže svůj program prosadit.

6.       Jde o celkovou změnu politiky v naší zemi. Poslední léta pravicových vlád přinesly pokles ekonomiky a nárůst nezaměstnanosti, dluhů a korupce. To chci změnit. Vím, že ČSSD to dokáže. Již jednou jsme přebírali zemi v hospodářském poklesu a dokázali zajistit její stabilizaci a růst. To je hlavní cíl naší politické strany, v minulosti prokázala, že ho umí prosadit. Chceme to dokázat znovu. I proto kandiduji.