Renata Chmelová

  • BPP
  • Praha 10
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2020 18:06:00

Nikdo nám nedal pokyn o předzásobení, o kterém zde pan ministr mluví

Nikdo nám nedal pokyn o předzásobení, o kterém zde pan ministr mluví

Projev na 17. schůzi Senátu 18. března 2019 – Aktuální situace v České republice v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu

 Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře,

řada z nás senátorů a senátorek je ve svém městě, nebo ve své obci také představitelem samosprávy. Já považuji tuto okolnost za naši výhodu, protože máme smysl pro konkrétní detail, máme také vnímavost pro problémy našich občanů a můžeme z toho aspoň něco i tlumočit zde vám, přítomným členům vlády. Jako představitelé samospráv jsme v první linii styku s našimi občany. Nejsme v první linii styku s nemocnými, kde jsou lékaři, sestry a další zdravotnický personál. Jsme ale v první linii dotazů a žádostí našich spoluobčanů. Žádají nás o pomoc při řešení konkrétních životních situací, jako je donáška nákupu, léky, zajištění pomůcek, lékařská péče apod. Kladou nám dotazy ohledně blízké budoucnosti, nájmů, dostupnosti veřejných služeb, na které jsou zvyklí. Oni nám důvěřují, i když jim řekneme třeba nepříjemnou pravdu. Oni nám nedůvěřují, kdybychom ze sebe jenom na moment dělali namachrované frajery, co mají všechno pod kontrolou, ale pravdou je opak.

Jako senátorka a starostka vnímám ohromnou vzájemnou solidaritu mezi občany, obětavost i ochotu ku pomoci v této náročné situaci. Chci ale také ocenit koordinační úsilí a organizační nasazení našich kolegů v samosprávách, představitelů obcí, měst a krajů řešících konkrétní problémy v daných lokalitách. Řešíme konkrétní podněty našich občanů, chod úřadů, podřizujeme se nařízením a doporučením vlády a kraje. Vedeme týmy. Nesmíme být chaotičtí, musíme umět improvizovat. Bereme ohled na bleskové proměny situace a zejména se musíme jako šachisté připravovat na několik tahů dopředu.

Mluvím zde jako starostka 6. největšího města ČR, kde žije přes 100 000 obyvatel. Zoufale nám chybí ochranné pomůcky. Mluvím zde za 25 000 seniorů nad 65 let, kteří u nás žijí, za 1500 seniorů, o které se denně staráme v terénu. Mluvím zde za stovky ošetřovatelek a pečovatelek těchto ohrožených seniorů, ale také zde mluvím za 400 úředníků, kteří poskytují veřejnou službu. Nám všem zoufale chybí ochranné pomůcky. Nikdo nám nedal žádný pokyn o předzásobení, o kterém zde pan ministr mluví. Nejde jenom o nemocnice, ale jde hlavně o naše domovy seniorů a naší péči v terénu o ně. Naléhavě prosím, aby vláda jednala jako tým, aby nepůsobila chaoticky, aby uměla improvizovat, ale nevytvářela atmosféru nedůvěry v jednou dané slovo. Kéž je vláda napříště a trvale alespoň tak zralá, jako jsou odpovědní a zralí starostové obcí, měst, hejtmani a jejich týmy. Je to důležité pro bezpečnost našich lidí, ale i pro naši demokracii.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama