Richard Dolejš

  • JAB
  • Zdice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2016 22:21:00

Babišův "medvěd" je netransparentní

Babišův "medvěd" je netransparentní

Poslanec Richard Dolejš (ČSSD) v rámci rozpravy u 2. čtení zák. o státním rozpočtu upozornil na netransparentní dotační program ministerstva financí pro regionální školy.

Navrhl v tomto směru Sněmovně přijetí doprovodného usnesení ke státnímu rozpočtu, kterým se v případě jeho přijetí bude zabývat vláda.

"Jedná se o doporučení Vládě ČR sjednotit od r. 2018 státní investiční programy na rozvoj infrastruktury regionálního školství," uvedl poslanec Richard Dolejš (ČSSD).

V současné době fungují dva investiční programy na rozšiřování a výstavbu nových kapacit ZŠ. Jeden spadá pod Ministerstvo školství (MŠMT). Druhý nesmyslně pod ministerstvo financí (MF). Podle poslance Richarda Dolejše (ČSSD) je existence dotačního programu na investice do regionálního školství na MF nekoncepčním a nesystémovým opatřením. Např. pro letošní rok je na MF pro tento účel alokována částka ve výši 674 020 000 Kč.

"Inspirován k předložení návrhu na sloučení těchto programů pod MŠMT, kam problematika regionálního školství věcně spadá, jsem byl i panem ministrem Babišem. Ten nám v rámci svého závěrečného slova v prvním čtení sdělil, že příslušný program MF není v kompetenci jeho rezortu. S tím se plně ztotožňuji. MŠMT má, na rozdíl od MF pro tuto agendu k dispozici týmy odborníků. To rovněž považuji za další pádný argument pro přijetí navrženého doprovodného usnesení" řekl poslanec Richard Dolejš (ČSSD).

Podle poslance Richarda Dolejše (ČSSD) je dotační program pro regionální školy na MF nejen nesystémový a nekoncepční, ale navíc i značně netransparentní.

"Sloučením programů se samozřejmě ulehčí i ministru financí a bude se moci věnovat jiným aktivitám, a to nejen v rámci ministerstva, ale i v rámci svých podnikatelských aktivit, protože toho má samozřejmě hodně. Zároveň se rozptýlí řada drbů a dohadů, že tento program MF je takovým dotačním medvědem pana ministra Babiše, který v rámci svých výjezdů po regionech slibuje dotace do jednotlivých škol," upozornil poslanec Richard Dolejš (ČSSD).

Zároveň dodal, že původně zvažoval podání pozměňujícího návrhu, který by tuto netransparentní praxi řešil již v příštím roce.

"Vzhledem k tomu, že program MF byl již vyhlášen a města a obce žádají o dotace, tak bych považoval vůči žadatelům za nekorektní, abychom do toho nyní zasahovali. Proto navrhuji sloučení s programem MŠMT až od r. 2018," uzavřel poslanec Richard Dolejš (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama