Richard Dolejš

  • JAB
  • Zdice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2016 19:05:00

Začátek konce Babiše?

Začátek konce Babiše?

Dnešní návštěva prezidenta M. Zemana v oligarchově luxusním resortu "Čapí hnízdo" je demonstrativní marketingovou akcí.

Prezident M. Zeman přijel v kauze "Čapí hnízdo" majitele Agrofertu a politického hnutí ANO A Babiše "pokrýt vlastním tělem" a tak demonstrovat jejich vzájemné politické spojenectví.

Prezident Zeman se tak ocitá na velice tenkém ledě, protože nevyčkal na výsledky vyšetřování policie a Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Agrofert a jeho majitel je podezřelý z padesátimilionového dotačního podvodu. To je vážné. M. Zeman navíc svou návštěvou vyjadřuje morální souhlas s tím, že miliardář A. Babiš různými spekulacemi získal do portfolia skupiny Agrofert luxusní resort, který byl dotován padesáti miliony z prostředků EU. Nejedná se totiž o pouhou farmu, jak se snaží veřejnosti Babiš se Zemanem namluvit. Jedná se hlavně o luxusní rezort s hotelem a restaurací nejvyššího standardu, vinárnou, wellness, golfem, tenisem, bowlingem a dalšími vymoženostmi.

Kauza "Čapí hnízdo" vyvrací tezi, že kdo je miliardářem, tak nemá potřebu podezřelým a nemorálním způsobem vysávat veřejné prostředky. Nicméně si myslím, že tato návštěva M. Zemanovi výrazně neublíží. Deklarace úzkého spojenectví prezidenta s oligarchou ze střednědobého a dlouhodobého hlediska pomůže Zemanovi a uškodí výrazně majiteli hnutí ANO A. Babišovi. Ten díky tomuto bratrství začne postupně ztrácet strategické spojence z tzv. protikorupčních iniciativ a "nevládek", kteří mu pomohli získat politickou moc. Stačí připomenout aktivisty Janečka, Marvanovou a Jančuru. Ti ho rozhodně nepodporovali proto, aby se spojil se Zemanem.

Troufám si tvrdit, že se jedná o bode zlomu a začátek konce politika Babiše. I když to tak na první pohled nevypadá a Babiš si může připadat jako vítěz. Není tomu tak. Zeman a Babiš jsou političtí predátoři. Zeman je však chytřejší, zkušenější, obratnější a chladnokrevnější. Babiše jen využije v prezidentské volbě a ve střetu s ČSSD.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama