Richard Dolejš

  • JAB
  • Zdice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2014 20:24:00

Západ bojuje o udržení vlastních hodnot a systému

Západ bojuje o udržení vlastních hodnot a systému

Dle MMF se čínská ekonomika stala největší ekonomikou světa – tvoří 16,5 % světové ekonomiky (USA tvoří 16,3%). Na otázku, co tomu říká, co to podle poslancova mínění znamená pro českou, evropskou i světovou ekonomiku a náš vztah k Číně, odpověděl:

Hospodářská expanze Číny je trend, který je dlouhodobý a současný vzestup není žádným překvapením. Proto samozřejmě z hlediska obchodní spolupráce nezbývá Západu nic jiného, nežli Čínu akceptovat jako partnera a konkurenta zároveň. Vzestup Číny současně vypovídá o limitech ekonomiky a hospodářské strategie USA a jejich partnerské EU.

Pro Západ je to velký problém. Otevřenost trhů Západu vůči Číně, a to i z hlediska investic, by měla být přímo úměrná a vyvážená i ze strany Číny vůči Západu. Z tohoto hlediska považuji současnou strategii našeho prezidenta a vlády Bohuslava Sobotky za správnou. Protože realizují politiku, která je ve prospěch našich národních zájmů. Podobně postupují i další významné země EU. To se nevylučuje a nepopírá význam našeho pohledu na lidská práva v Číně.

V dnešní globalizované době jsou však ekonomické procesy spojité nádoby a a vývoj v Číně má a bude mít vliv i na vývoj hospodářství Západu. Kapitál se prostě přelévá a Čína je nedílnou součástí těchto procesů. Proto jí nelze ignorovat a přistupovat k ní pouze ideologicky. Svět se mění a Západ nemá sílu, jak Číně implantovat své pojetí demokratického řízení státu. To administrativa USA pochopila už dávno. Poslední návštěva prezidenta Obamy v Číně to pouze potvrdila.

S Čínou se bohužel musí počítat, ať se nám to líbí, nebo ne. To zřejmě část našich konzervativních ideologicky zapouzdřených politiků nechce vnímat a žije v pasti "pražské kavárny", kde se zastavil čas. Reálná politika se však nemůže pohybovat mimo čas a prostor. Západní země potřebují udržet sociální smír a jakákoliv další hluboká hospodářská krize může ohrozit demokracii a tím také lidská práva na Západě, tedy i u nás.Západ bojuje o udržení vlastních hodnot a systému. To je hlavní výzva pro budoucnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama